Doğrusal olmayan timoshenko denkleminin çözümlerinin matematiksel davranışı
Mathematical behavior of solution of nonlinear timoshenko equation
- Tez No: 450293
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN PİŞKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Patlama, Lokal varlık, Doğrusal olmayan Timoshenko denklemi, Blow up, Local existence, Nonlinear Timoshenko equation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu tezin ilk bölümünde tezde kullanılacak olan kısaltma ve bazı notasyonlar verilmiştir. İkinci bölümde çözümlerin patlaması ile ilgili günümüze kadar yapılan çalışmalar tarihi gelişimiyle ele alınmıştır. Üçüncü bölümde tez boyunca gerekli olan temel tanım, teorem, eşitsizlikler verilmiştir. Dördüncü bölüm ise üç alt bölümden oluşmuştur. İlk bölümde doğrusal olmayan damping ve kaynak terim içeren Timoshenko denkleminin çözümlerinin lokal varlığı; ikinci bölümde denklemin negatif başlangıç enerjisi için çözümlerinin patlaması; üçüncü bölümde ise tezin esas kısmını oluşturan pozitif başlangıç enerjisi için çözümlerinin patlaması çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the first chapter of this thesis, the abbreviations and notations that will be used throughout this thesis are provided. In the second chapter, the historical developments of the blow up of solutions are investigated. In the third chapter, the basic definitions, theorems, and inequalities that will be used in this thesis are provided. The fourth chapter is composed of three sub-sections. In the first sub-section, the local existence of solutions of Timoshenko equations that contain nonlinear damping and source terms are examined. In the second sub-section, the blow up of solutions for the equation with the initial negative energy is investigated. In the final sub-section, which also forms the main part of this thesis, the blow up of solutions for positive initial energy is studied.