Gümüş ve Yellice Dağları (Kütahya) florası
The Flora of Gümüş and Yellice (Kütahya) Mountains
  1. Tez No: 45035
  2. Yazar: HASAN AKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ADEM TATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Gümüş ve Yellice Dağları, Kütahya
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET GÜMÜŞ VE YELLİCE DA?LARI (KÜTAHYA) FLORASI Hasan AKAN Yüksek Lisans Tezi. Biyoloji Bölümü Danışman: Prof. Dr. Âdem TATLI Temmuz,1995 Bu araştırma 1994-1995 yılları arasında Gümüş ve Yellice Dağlarının florasını tesbit etmek üzere yapılmıştır. Araştırma alanı Kütahya il sınırları içeri sinde ve Grid sistemine göre B2 karesindedir. Araştırma bölgesinde 66 familya ve 214 cinse ait 401 takson tesbit edi İdi. Bunlardan 60 takson B2 karesi için yeni kayıt, 49 (% 12.2 ) takson Türkiye için endemiktir. Bitkilerin fitocoğrafik bölgelere dağılımında % 15.7 oranı ile tran-Turan elementleri ilk sırayı almaktadır. Avrupa-Sibirya elementleri % 13,7 ve Akdeniz elementleri ise %12.2 oranıyla temsil edilir. Sahada en çok taksona sahip olan familyalar, Composi fcae( 71 ), Loguminosaei 3 6 ), Scrophularlaceae (28), Labiatae (26), Ro&aceae (25) ve Crucif&rae (24) 'dır. Alanda en çok türe sahip olan cinslerin sıralanışı ise şöyledir: Veronica (10), Verbascum (9), Csntaurea (8). Ranunculus (7), Cirsium (7), Cropis (7), Astragalus (6), Taraxacum (6), Convolvulus (6) ve Anthomis ( 6 ). Araştırma bölgesinde yayılış gösteren bitkilerin hayat formlarına göre dağılımında Hemikriptofitler % 50.2 oranla ilk sırayı almaktadır, Daha sonra sırasıyla Terof itler % 16.4, Fanerof itler % 12.2 Kamefiter %11, Geofitler % 9 ve Vasküler Parazitler ise % 1. 2dir,
Özet (Çeviri)
V SUMMARY THE FLORA OF GUMUŞ AND YELLİCE (KÜTAHYA) MOUNTAINS Hasan AKAN Master Thesis. Department of Biology Supervisor; Prof. Dr. Âdem TATLI July. 1995 This investigation was carried out between 1994 and 1995 in order to determine the flora of Gümüş and Yellice mountains. Research area is situated in pro vince of Kütahya and within B2 of the grid system. In the investigation area 401 taxa belonging to 6 6 fami lies and 214 genera were determined. Of all the col lected specimens, 60 taxa are new records for B2 square, 49 (% 12.2) taxa are endemic for Türkiye. The distribution of the species according to the floristic regions, Irano-Turanien elements with the rate of % 15.7 has been preceeding. Euro-Siberian elements with the rate of % 13,7 and mediterranean elements with the rate of % 12.2 has been found. The families which have the most taxa in research area are: Compasitaa (71). Laguminosae (36), Scrophulariaceae (28), Labiatae (26), Rosacaaa (25) and Crucifarae (24). Concerning the number of species the major genera in this region are as follows: Veronica (10), Varbascum ( 9 ), Can tauraa ( 8 ), Ranuncul us (7 ), Cirsi urn (7 ), Cr&pis (7 ), Astragalus{ 6 ), Taraxacum^ 6 ), Convolvulusi 6 ) and Anthamis (6), According to the life forms Hemicryptophytes come first with rate of % 50.2 in the distribution of the plants spread in the region. Then in turn Therophytes % 16.4, Phanerophytes % 12.2, Chamaephytes % 11, Geophytes % 9 and Vascular Parasites are % 1. 2 Key Words; Flora, Gümüş and Yellice Mountains, Kütahya