Ahşap yat tasarımı ve imalat teknikleri
- Tez No: 45036
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA Y. KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Education and Training, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Wooden yacht, Cutting method. Lamination, Epoxy
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Bu araştırmada, ahşap yat imalat yöntemleri araştı rılarak bu sektör de uygulanan en son imalat teknikleri şekiller yardımıyla izah edilmiştir. Türkiye'de daha önceki yıllarda ahşap yat yapımı daha çok kesme ağaç yöntemi ile yapılmaktaydı, Bu araştır ma sonucunda, kesme ağaç yöntemi ile yat imalatının cazip bir yöntem olmadığı anlaşılmıştır. Yapılan araştırma sonu cunda laminasyon sisteminin daha uygun olduğu görülmüştür. Bu araştırmada, laminasyon yöntemi ile yat imalat yöntemleri ve şekilleri detayları ile izah edilmiştir. Bu yöntem; tek parça ağaç yerine, ağaçların ince ince kesile rek kalıplarda istenilen eğrilikte sıkılması esasına dayan maktadır. Bu yöntemde ağaç malzeme zayiatı çok düşük ol makla birlikte, elde edilen yeni parçada, lifleri kesilme diği için daha dirençli olmaktadır. Türkiye'de ahşap yat imalatı, daha çok küçük işlet meler tarafından yapılmaktadır. Henüz seri imalat şartları ile üretim yapacak işletmeler kurulamamıştır. Ahşap yat imalatı ile ilgili seri imalat şartlarının geliştirilmesi, yönünde yapılacak çalışmalara ağırlık verilmesi gerekir. Anahtar kelimeler : Ahşap yat, Kesme metodu, Lami nasyon, Epoxy.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this research; wooden yacht construction methods are studied and the latest techniques in this field are explained with the help of figures. In Türkiye, wooden yacht construction was done by wood cutting method in the past. It was understood by this research that wooden yacht construction by wood cutting method is not reasonable neither for work power nor for material. It was seen by a research done that“Lamination”method is mostly used today. In this research; yacht construction method by“Lamination”method and details are explained with figures. In this method, the wood is sliced instead of cutting the whole piece. The wood waste is minimized by using“Lamination”method. The- laminated wood is also more resistant than whole wood. In Türkiye, wooden yacht construction is done by small firms. There are not any yacht firms having mass production lines. More research is needed on the improvement of wooden yacht construction.