Deliçay (Haydarbey Çayı)'ın su kalite kriterlerinin incelenmesi
A study on water quality criteria of Deliçay Stream in, Turkey
  1. Tez No: 450445
  2. Yazar: YÜKSEL SEYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAZIL ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Deliçay, Su kalite kriteri, Su kirliliği, Van, Deliçay stream, Van, Water quality criteria, Water pollution
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma, Deliçayda su kalitesi değişimini incelemek amacıyla, belirlenen dört örnekleme noktasında, Aralık 2012-Kasım 2013 tarihleri arasında aylık olarak örnek alınması ve analizlerin yapılması şeklinde yürütülmüştür. Çalışmada su sıcaklığı, pH, elektriksel iletkenlik, çözünmüş oksijen, oksijen doymuşluğu, tuzluluk, bulanıklık ve donma yerinde ölçüm ve gözlemlerle, kalsiyum, magnezyum, toplam sertlik, klorür, karbonat, bikarbonat, toplam alkalinite, nitrit, nitrat, amonyak, sülfat, fosfor, potasyum, alüminyum, demir, mangan, bakır, çinko, krom, florür ve siyanür parametreleri laboratuar analizleri ile belirlenmiştir. Araştırma boyunca incelenen parametrelerin ortalamaları; su sıcaklığı 9.53 °C, ÇO 10.06 mg/L, saturasyon % 107.43, pH 8.40, elektriksel iletkenlik 697.13 μS/cm, tuzluluk ‰ 0.36, bulanıklık 17.10 NTU, klorür 9.42 mg/L, kalsiyum 36.2 mg/L, magnezyum 16.61 mg/L, toplam sertlik 144.33 mg/L CaCO3, karbonat 8.75 mg/L, bikarbonat 171.05 mg/L, toplam alkalinite 144.37 mg/L CaCO3, nitrat 2.34 mg/L, nitrat azotu 0.49 mg/L, nitrit 23.27 µg/L, nitrit azotu 6.95 µg/L, amonyum 0.10 mg/L, amonyak 0.10 mg/L, toplam fosfor 0.036 mg/L, sülfat 6.72 mg/L, potasyum 3.1 mg/L, bakır 7.77 µg/L, alüminyum 11.87 µg/L, toplam demir 0.115 mg/L, çinko 194.37 µg/L, krom 11.66 µg/L, mangan 0.18 mg/L, siyanür 1.91 µg/L, florür 0,19 mg/L olarak belirlenmiştir. Deliçay'ın genel olarak kirlenmemiş ve içme, kullanma, balıkçılık ve sulama açısından uygun kaliteye sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, some water quality and pollution parameters were analyzed to investigate water quality changes in Deliçay Stream. The in situ measurements and laboratory analyses were made on water samples taken from 4 sampling points on the Deliçay Stream monthly, between December 2012 and November 2013. In the study, water temperature, pH, conductivity, dissolved oxygen, oxygen saturation, salinity, turbidity, freeze, calcium, magnesium, total hardness, chloride, carbonate and bicarbonate, total alkalinity, nitrite, nitrate, ammonium, sulfate, phosphor, potassium, aluminum, iron, manganese, copper, zinc, chromium, cyanide, fluorine were analyzed. During the study, they were determined average that water temperature 9.53 °C, dissolved oxygen 10.06 mg/L, oxygen saturation, % 107.43, pH 8.40, conductivity 697.13 μS/cm, salinity %o 0.36, turbidity 17.10 NTU, chloride 9.42 mg/L, calcium 36.2 mg/L, magnesium 16.61 mg/L, total hardness 144.33 mg/L CaCO3, carbonate 8.75 mg/L, bicarbonate 171.05 mg/L, total alkalinity 144.37 mg/L, nitrate 2.34 mg/L, nitrate nitrogen 0.49 mg/L, nitrite 23.27 µg/L, nitrite nitrogen 6.95 µg/L, ammonium 0.10 mg/L, ammonia 0.10 mg/L, total phosphorus 0.036 mg/L, sulfate 6.72 mg/L, potassium 3.1 mg/L, copper 7.77 µg/L, aluminum 11.87 µg/L, total iron 0.115 mg/L, zinc 194.37 µg/L, chromium hexavalent 11.66 µg/L, manganese 0.18 mg/L, cyanide 1.91 µg/L, fluorine 0.19 mg/L. Generally, Deliçay stream is not polluted and it has suitable quality in respect to drinking and using by people, aquaculture and irrigation.