Deliçay Havzası'nın (Erciş-Van) Jeomorfolojisi
Deliçay Havzası'nın (Erciş-Van) Jeomorfolojisi
- Tez No: 747653
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURCAN AVŞİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Jeomorfoloji, Flüvyal süreçler, Van Gölü Havzası, Erciş Fayı, Çaldıran Fayı, Deliçay Nehri, Geomorphology, Fluvial processes, Van Lake Basin, Erciş Fault, Çaldıran Fault, Deliçay River Quantity of
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziki Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada, Deliçay Havzasının jeomorfolojik özellikleri başta olmak üzere, alanın jeomorfolojisini etkileyen iklim, hidrografya, jeoloji ve tektonik yapı gibi fiziki coğrafya özellikleri incelenmiştir. Bu kapsamda, arazi çalışmaları, jeomorfolojik haritalama, uzaktan algılama gibi yöntemlerden yararlanılmıştır. Araştırma alanında, en etkin dış gücü Deliçay Nehri oluşturmaktadır. Erçiş ve Çaldıran faylarının Deliçay Havzası'ndan geçerek özellikle Deliçay vadisini etkileme potansiyeline sahip olması, alandaki tektonizma-flüvyal aktivite ilişkisi açısından önemli bir inceleme konusu oluşturmuştur. Bu tektonik faaliyetlerin ise bugün halen etkisi devam eden Neotektonik dönemle bağlantısı bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, physical geography features such as climate, hydrography, geological and tectonic structure that affect the geomorphology of the area, especially the geomorphological features of the Deliçay Basin, were examined. For this research, methods such as field studies, geomorphological mapping, and remote sensing were used. In the research area, Deliçay constitutes the most effective external force. The fact that the Erciş and Çaldıran faults have the potential to pass through the Deliçay Basin and affect the Deliçay valley in particular has created an important subject of investigation in terms of the tectonism-fluvial activity relationship in the area. The connection of these tectonic activities with the Neotectonic period, which still continues today, is important.