Bazı çilek çeşitlerinde sıcak su ve UV-C uygulamalarının modifiye atmosfer muhafazaya etkileri
Effects of application of hot water and UV-C on modified atmosphere storage in some types strawberries
  1. Tez No: 450462
  2. Yazar: ONUR TEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEYDA ÇAVUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, C Vitamini, Çilek, Fragaria×ananassa Fenolik bileşikler, MAP, Muhafaza, Sıcak su, Şeker içeriği, UV-C, Antioxidant, Fragaria×ananassa, Hot water, MAP, Phenolics compounds, Strawberry, Sugar content, Storage, UV-C, Vitamin C
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada, Mersin ili Tarsus ilçesinde örtü altında yetiştirilen iki standart (Rubygem ve Sabrina) çeşitlerin muhafazaya uygunluklarının, UV-C, Sıcak Su ve kombin uygulamalarının ve farklı depolama sıcaklığında MAP içerisinde depolama süresince meyve kalitesini korumada etkinliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çilek meyveleri soğuk hava depolarında farklı iki sıcaklıkta (0°C ve 5°C) 20 gün süreyle muhafaza edilmiş ve hasat sonrasında meydana gelen fiziksel (ağırlık kaybı ve renk (L*, a*, b*, kroma ve Hue)) ve biyokimyasal (SÇKM, titre edilebilir asit miktarı, pH, toplam fenolik, toplam antioksidan, C vitamini ve şeker içeriği) değişimler incelenmiştir. Rubygem çilek çeşidi meyveleri 0ºC'de tutulduklarında tüm uygulamalarda 16. güne kadar kaliteyi korunmayı başarırken UV-C ve UV-C+Sıcak Su uygulamalarında 20. gün boyunca kaliteyi koruduğu tespit edilmiştir. 5ºC'de depolanan çilek meyvesi ise 12 gün muhafaza edilmiş ve bu süre zarfında bu depo sıcaklığında Sıcak Su ve UV-C+Sıcak Su uygulamalarının daha iyi bir şekilde kalite ve kantiteyi koruduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sabrina meyve örneklerinde ise muhafaza sonunda meydana gelen değişimler incelendiğinde; 0ºC'de meyve örneklerinin 12. güne kadar kontrol ve diğer 3 uygulamada da başarılı bir şekilde muhafaza edildiği görülmüştür. Muhafazanın 16. gününde UV-C, Sıcak Su ve kombine uygulamalarında muhafazaya devam edildiğini, 20. günün sonunda ise muhafaza açısından en iyi uygulamaların Sıcak Su ve UV-C+Sıcak Su olduğu belirlenmiştir. 5ºC'de ise yalnızca 8 gün dayandığı yapılan gözlem ve analiz sonuçları doğrultusunda tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim is to determine the storage appropriateness of two standard types (Rubygem and Sabrina) grown under greenhouse conditions in Tarsus province of Mersin and to find out the effectiveness of treating the UV-C, Hot Water and the combination of both in protecting the fruit quality during storage in MAP at different storage temperatures. For this purpose, strawberry fruits was maintained for 20 days in two different temperatures in cold storage (0ºC and 5ºC) and physical (weight loss and color (L*, a*, b*, Chroma, and Hue)) and biochemical (SSC, titratable acidity, pH, total phenolics, total antioxidant, vitamin C and sugar content) changes that occurred postharvest storage were examined. Samples of Rubygem were able to maintain the quality up to 16 days for all applications when stored at 0ºC whereas UV-C and UV-C+Hot Water application was found to retain quality of these samples for 20 days when stored at 0ºC. Strawberry fruits were stored for 12 days at 5ºC and during this period with the same storage temperature, the hot water and UV-C+Hot Water application have been concluded to protect the quality and quantity better. When it comes to examine the changes in Sabrina fruit samples that occurred after the storage, it has been seen that fruit samples is successfully maintained at 0ºC up to 12 days in control and the other tree applications. UV-C, Hot Water and combined applications were still continued on 16th day of the storage. At the end of the 20th day, it was determined that the best treatments in terms of storage are hot water and UV-C+Hot Water. The samples were identified to endure only for 8 days at 5ºC in accordance with the observations and analysis results.