Zonguldak kömürünün 1-metilnaftalin içindeki çözünürlüğüne iyonik sıvıların etkisi
The effects of ionic liquids on the disslolution of Zonguldak coal in 1-methyl naphthalene
- Tez No: 450718
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Kimya, Accidents, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kömür, Çözücü Ekstraksiyonu, 1-Metilnaftalin, İyonik Sıvı, Coal, Solvent Extraction, 1-Methylnaphthalene, Ionic Liquids
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada Zonguldak kömürünün çözücü ekstraksiyonu ılıman koşullarda 1-metilnaftalin (1-MN), çeşitli organik çözücüler ve iyonik sıvılar birlikte kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Organik çözücü tipi, iyonik sıvı tipi ve kömür tipi gibi parametrelerin ekstraksiyon verimi üzerine etkisi araştırılmıştır. Ekstraksiyon verimleri kullanılan çözücüye, iyonik sıvıya ve kömüre bağlı olarak değişiklik göstermiştir. Zonguldak kömürünün ekstraksiyonunda, 1-MN içine ilave edilen Nmetil-2-pirolidon (NMP) ve kinolin gibi polar aprotik organik çözücüler ekstraksiyon veriminde artışlara neden olmuşlardır. Bunun yanında, 1-MN içine ilave edilen iyonik sıvıların ise Zonguldak kömürünün ekstraksiyonunda etkili olmadığı gözlenmiştir. İyonik sıvıların etkisi Tunçbilek ve Afşin-Elbistan linyitleri gibi farklı kömürler kullanılarak da araştırılmıştır. Kullanılan bu üç kömür içinden, iyonik sıvılar Afşin-Elbistan linyitinin ekstraksiyonunda etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this work, the solvent extraction of Zonguldak coal was carried out by using 1-methylnaphthalene and its mixtures of aprotic polar organic solvents and ionic liquids mild conditions. The effects of organic solvent type, ionic liquid type and coal type on extraction yield were investigated. The extraction yield was found dependent on the coal type, organic solvent and ionic liquid type. During the extraction of Zonguldak coal, the addition of strongly polar solvents such as NMP and quinolone into 1-MN increased the extraction yield. But other side, it addition of ionic liquids into 1-MN didn't change on the extraction yield of Zonguldak coal. The effect of ionic liquids was investigated using various coals such as Tunçbilek and Afşin-Elbistan lignites. It was observed that ionic liquids were effective on the extraction of only Afşin-Elbistan lignite.