Şanlıurfa'da mevsimlik tarım işçisi kadınlarda üriner inkontinans prevelansı, tedavi alma durumları ve etkileyen faktörler
Urinary incontinence prevalence in seasonal agriculture worker women in Sanliurfa, status of treatment and affecting factors
  1. Tez No: 450785
  2. Yazar: AYŞEGÜL KILIÇLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA GÖZÜKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Mevsimlik tarım işçisi, kadın, üriner inkontinans, üriner inkontinans risk faktörleri, Seasonal agricultural worker, woman, urinary incontinence, urinary incontinence risk factors
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Çalışma, Şanlıurfa'da mevsimlik tarım işçisi kadınlarda üriner inkontinans prevelansı, tedavi alma durumları ve bunları etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla kesitsel tipte yapılmıştır. Çalışmanın evrenini 15-49 yaş arasındaki mevsimlik tarım işçisi kadınlar oluşturmuştur. Örnek seçiminde DSÖ'nün 30 küme örneklem tekniği kullanılmıştır. Her kümede 10 kişi olmak üzere, toplamda 300 kişiye ulaşılmıştır. Veriler, Tanımlayıcı Veri Toplama Formu aracılığı ile Şubat – Mart 2015 tarihleri arasında Şanlıurfa İl Merkezi'nde, yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Araştırma için Harran Üniversitesi Etik Kurul'undan yazılı, katılımcılardan ise sözlü izin alınmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistiklerden yüzde, ortalama, standart sapma, tek değişkenli analizlerden Ki-kare ve Man Whithney-U testi kullanılmıştır. Bağımsız değişkenlerin üriner inkontinans üzerine birlikte etkisi çok değişkenli analizlerden Lojistik Regresyon Modeli Backward Stepwise (Conditional) yöntemiyle ile yapılmıştır. Çalışmada, kadınların yaş ortalamasının 29.2 olduğu, %53.0'ünün okur-yazar olmadığı, tarım işçiliği yapma sürelerinin 15.3 yıl ve tarlada çalışma sürelerinin günlük 12.1 saat olduğu belirlenmiştir. Kadınların %56.0'sında üriner inkontinans olduğu, bunlardan sadece %21.4'ünün tedavi aldığı, üriner inkontinansı olan kadınların %50.0'sinin bu durumu normal karşıladığı için tedavi almadığı belirlenmiştir. Tedavi alan kadınların tamamı sadece ilaç kullanmıştır. Üriner inkontinansı olan kadınların %47.0'si tıbbi tedavi dışında başka uygulamalar yapmaktadır. Lojistik regresyon analizinde, mevsimlik tarım işçisi kadınlarda üriner inkontinans riskini evli olmak 3.5 kat, öksürük şikayeti 6.7 kat ve sistoselin 2.9 kat artırdığı belirlenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre kadınların yaklaşık yarısından fazlasında üriner inkontinans olduğu, ancak kadınların üriner inkontinans nedeniyle tedavi arama çabalarının düşük olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda bölgede yaşayan mevsimlik tarım işçisi kadınlara üriner inkontinans bulguları, risk faktörleri, korunma ve tedavi gibi ko¬nularda eğitim verilmesi, inkontinansı olanların tedaviye yönlendirilmeleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted as a sectional type study with the aim of determining urinary incontinence prevalence in seasonal agriculture worker women in Sanliurfa, status of treatment and affecting factors. Universe of the consisted of seasonal agriculture worker women between ages of 15-49. 30 cluster sampling method of WHO was used in selection of sampling. Totally 300 people were reached, 10 in each cluster. Data was collected with face-to-face interview method in Şanlıurfa City Center between the dates of February-March 2015 by means of Descriptive Data Collection Form. Written permission was taken from Harran University Ethical Committee, and informed consents were taken from the participants for the study. In evaluation of the data, percentage, average, standard deviation from descriptive statistics, and Chi-square and Man Whitney-U test from one-variable analyses were used. Logistic Regression Model Backward Stepwise (Conditional) method was used from multi-variable analyses for urinary incontinence of independent variables. It was determined in the study that average age of the women was 29.2, 53.0% were not literate, they had a period of 15.3 years for being agriculture workers, and they had 12.1 hour working period in the field per day. It was determined that 56.0% of women had urinary incontinence, only 21.4% of these had treatments, and 50.0% did not have any treatment as they regarded this situation as normal. All women who had treatment was only used drug. 47.0% of women with urinary incontinence performed applications other than medical treatment. In logistic regression analysis, it was determined that urinary incontinence risk in seasonal agriculture worker women increased for 3.5 fold to be married, 6.7 fold to have suffering from cough, and 2.9 fold cystocele. According to the results of this study, it was determined that approximately more than half of the women had urinary incontinence, however, attempts to seek for treatment due to urinary incontinence by the women was very low. In line with these results, it was suggested that an education should be provided seasonal agriculture worker women living in the area about urinary incontinence results, risk factors, protection and treatment, and those with incontinence should be directed to the treatment.