Anjiyografi yapılan koroner arter hastalarında bitkisel kökenli tamamlayıcı besin öğelerinin kullanımı
The use of plant-based supplementary nutrients in coronary artery patients who have undergone angiography
- Tez No: 450786
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMA KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Nursing, SST use, Coronary Artery Disease, Coronary Angiography
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Bu araştırma; anjiyografi yapılan koroner arter hastalarında bitkisel kökenli tamamlayıcı tedavileri belirlemek, sonrasında yapılacak araştırmalara katkı sunmak ve hasta bakım planlarına katkı vermek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırmanın örneklemini 399KAHtanılı kişi oluşturmuştur. Veriler hastaların sosyo-demografik özelliklerini ve kullanılan TDT yöntemini sorgulayan anket ile toplanmıştır. Veriler SPSS 20,0 paket programı ile tanımlayıcı istatistik ve ki-kare testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların %48,4 (193) ünün kadın , % 60,4' ünün (241) 65 yaş altı, % 58,9 (235)' unun okuryazar olmadığı saptandı. Hastaların % 72,9 (291)' unun ise KAH ile beraber ikiden fazla kronik hastalığı olduğunu ifade ettiği belirlendi. Bu hastalıkların çoğunluğunu ise hipertansiyonun oluşturduğu görüldü. (% 42,9(171). Hastaların TDT kullanım oranı % 29,3 olarak belirlendi. TDT olarak en çok kullanılan bitkinin sırasıyla; meyan kökü(% 5,5), ginseng ve sarımsak(% 3,5) ile zencefil(% 3,3) olduğu saptandı. TAT kullanma oranının okuryazar olmayanlarda (p>0,05), 65 yaşından küçük (p>0,05) ve erkek olan hastalarda, (p>0,05), sigara(p>0,05) ve alkol(p0,05), BKI normal olanlarda(p>0,05) daha fazla olduğu tespit edildi. Sonuç ve öneriler: KAH olan hastalarda TDT kullanma oranı yüksek bulunmuştur. TDT kullanma durumu, kişilerin sosyo-demografik özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Bir sağlık profesyoneli olan hemşirelerin TDT eğitimi almaları; gerekli eğitim sağlandıktan sonra; TDT merkezli hemşirelik uygulamalarını geliştirmeleri, sağlıklı/hasta bireyleri tamamlayıcı ve destekleyici tedavileri etkin ve doğru şekilde kullanmaları konusunda yönlendirilmeleri, Gerek koroner anjiyo öncesi gerekse medikal tedavi planı yapıldığında; TDT kullanım durumu hemşireler tarafından muhakkak sorgulanmalı olası komplikasyonlar önlenmeye çalışılmalıdır Anahtar Kelime: Hemşirelik, TDT kullanımı, Koroner Arter Hastalığı, Koroner Anjiyografi,
Özet (Çeviri)
Objective: This research was conducted with the purpose of identifying plant based supplementary therapies in coronary artery patients who have undergone angiography, contributing to further research and making a contribution to patient care plans. Method: The sample of this descriptive study consisted of 399 people diagnosed with CAD. The data were collected using a questionnaire about the patients' socio-demographic characteristics and the SST method used. The data were evaluated with descriptive statistics and the chi-square test using the SPSS 20.0 software package. Findings: 48.4% (193) of the patients were found to be females, 60.4% (241) were found to be below 65 years of age and 58.9% (235) were found to be non-literate. It was determined that 72.9% (291) of the patients expressed that they had more than two chronic illnesses along with CAD. Hypertension was seen to constitute the majority of these illnesses (42.9% (171)). The rate of SST use of the patients was found to be 29.3%. The plants most commonly used for SST were determined as being licorice root (5.5%), ginseng and garlic (3.5%) and ginger (3.3%). The rate of SST use was found to be higher among those who were illiterate (p>0.05), those who were below 65 years of age (p>0.05), those who were male (p>0.05), those who did not smoke (p>0.05) or consume alcohol (p>0.05) and those who had a normal BMI (p>0.05). Conclusion and recommendations: The rate of SST use was found to be high among CAD patients. The state of SST use varies according to the socio-demographic characteristics of individuals. It is necessary for nurses, who are health professionals, to receive SST training, to develop SST centered nursing practices after the necessary training has been provided and to encourage healthy/sick individuals to effectively and correctly use supplementary and supportive treatments. The state of SST use should certainly be questioned by nurses whether prior to coronary angiography or when the medical treatment plan is being made, and efforts should be made to prevent possible complications.