Şartlı eğitim yardımlarının yoksulluk ve istihdam üzerindeki etkisi: Şanlıurfa örneği
The effect of conditional educational assistance on poverty and employment: The case of Şanlıurfa
- Tez No: 622327
- Danışmanlar: PROF. DR. ABUZER PINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Şartlı Nakit Transferi, Yoksulluk, Kamu transferleri, Conditional Cash Transfer, Poverty, Public Expenditure
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, yoksullukla mücadelede uygulanan sosyal politika aracı olarak şartlı eğitim yardımlarının yoksulluk ve istihdam üzerindeki etkisi Şanlıurfa örneğinde ele alınmıştır. Şanlıurfa'da devletin uyguladığı istihdamı arttırmaya yönelik teşvik politikaları sonucunda, sanayi ve hizmet sektörüne tarım sektöründen özellikle mevsimlik tarım işçiliğinden geçişler ile Şartlı Nakit Transferi (ŞNT) yardımlarının buna etkisinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Yapılan araştırma ile sosyal yardım alan mevsimlik tarım işçisi kadınların %30-%40'ının ŞNT yardımı almaya devam etmeleri koşulu ile kayıtlı istihdama katılmaya eğilimli oldukları belirlenmiştir. Bu durumun kayıtlı istihdamı arttırdığı; sanayi ve hizmet sektörüne mevsimlik tarım işçiliğinden geçiş sağladığı tespit edilmiştir. Kayıtlı istihdamın artması ile birlikte çocuk işçiliğinde azalma olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the effect of conditional educational assistance on poverty and employment in the sample of Şanlıurfa/Turkey. This study aims to identify the transition of agricultural sector -especially seasonal agricultural workers- to the industrial and tertiary sector as a result of governmental incentive policy in Şanlıurfa and the effect of Conditional Cash Transfer (CCT) assistance on this issue. In findings of this study, it has been found out that 30-40 percent of seasonal agricultural female workers who take social welfare assistance show tendency to participate in registered employment on condition that they continue to take CCT assistance. It has been indicated that this situation increases registered employment and supports the transition of seasonal agricultural labour to the industrial and tertiary sector. It has also been observed that child labour decreases with the increase of registered employment.