Mevsimlik tarım işçisi kadınların kentsel mekânda ve tarladaki gündelik yaşam deneyimleri: Şanlıurfa örneğinde bir inceleme
Everyday life experiences in urban space and plantation of women seasonal agricultural workers: A research in the sample of Şanlıurfa
  1. Tez No: 530162
  2. Yazar: AYŞEGÜL ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİHRİBAN ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Gündelik Yaşam, Mekân, Mevsimlik Tarım İşçiliği, Şanlıurfa, Women, Everyday Life, Space, Seasonal Agricultural Workers, Şanlıurfa
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
Gündelik yaşamı ve mekânı toplumsal olarak örgütleyen egemen toplumsal ilişkiler toplumsal aktörlerin gündelik-mekânsal pratiklerini ve deneyimlerini belirlemektedir. Gündelik yaşam ve mekân arasındaki bu ilişkisellik, toplumsal ilişkiler sisteminin mekânsal bütünlüğü içerisinde gerçekleşmektedir. Birbirlerinden farklı fiziksel yapılardaki toplumsal mekânlarda toplumsal sınıf ve toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin benzer şekillerde örgütlenmesi gündelik yaşam ilişkilerinin mekânsal bağlamda sürekliliğini sağlamaktadır. Mevsimlik tarım işçisi kadınlar, gündelik yaşam pratiklerini kentsel mekânı ve tarlayı benzer şekillerde örgütleyen toplumsal sınıf ve geleneksel ataerkil toplumsal cinsiyet ilişkilerinin hiyerarşik zemininde deneyimlemektedir. Dolayısıyla mevsimlik tarım işçisi kadınların kentsel mekânda ve tarladaki üretim ve yeniden üretim faaliyetlerine ilişkin sorumlulukları gündelik yaşam deneyimleri arasında benzerliklerini örgütleyen toplumsal yapı içinde gerçekleşmektedir. Bu tez çalışmasında, Şanlıurfa'da mevsimlik tarım işçisi kadınların kentsel mekânda ve tarladaki gündelik yaşam deneyimleri ve pratikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The dominant social relations that organize everyday life and space as a social organization determine the everyday-spatial practices and experiences of social actors. This dialectical relationship between everyday life and space is realized in the spatial determine of the social relations system. The organization of social class and gender inequalities in social spaces in different physical structures of each other in similar ways enable the continuity of everyday life relations in the spatial context. Therefore women seasonal agriculture workers experience the practice of everyday life on the hierarchic basis of social class and traditional patriarchal gender relations organizing urban space and plantation in similar ways. In this context responsibilities of seasonal agricultural workers for their production and reproduction activities in urban space and plantation are realized within the social system organizing similarities between everyday life experiences. In this thesis study, everyday life experiences in urban space and plantation of women seasonal agricultural workers has analysed in Şanlıurfa.