Prediyabetik hastalarda miyokardiyal performans indeksinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 450814
  2. Yazar: İSA ARDAHANLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR TURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Prediyabet, Miyokardiyal Performans indeksi, Doku Doppler Görüntüleme, Prediabetes, Myocardial Performance Index, Tissue Doppler imaging
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Prediyabet; diyabetin ilk aşaması olup, bozulmuş açlık glukozu (IFG) ve/veya bozulmuş glukoz toleransı (IGT) varlığı olarak tanımlanmaktadır. Prediyabetik hastaların %25‟i 3–5 yıl içerisinde Diyabete Mellitus‟a ilerlemektedir. Miyokardiyal Performans İndeksi, Sol ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonlarını gösteren ekokardiyografi ile ölçülebilen bir yöntemdir. Çalışmamızda diyabet tanısından yıllar önce gelişen prediyabet ile MPİ ilişkisini araştırmayı amaçladık. Çalışmamıza Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kardiyoloji ve Endokrinoloji kliniklerine başvurmuş, 18-55 yaş arası, prediyabetik 53 hasta(%62'si [32] kadın,%38'i [21] erkek) ve 48 tane kontrol grubunu (%54'ü kadın [26] , %46'sı [22] erkek) içeren toplam 103 hasta alındı. Hastaların biyokimya değerleri, fiziksel ölçüleri kaydedildi. Çalışmaya tüm katılanların klinik ve ekokardiyografik değerlendirilmesi yapıldı. Ekokardiyografik incelemede Sol ventrikül ejeksiyon ftaksiyonu ,mitral E ve A dalgaları, E/A oranı, IVCT, IVRT ve ET ölçümleri yapıldı. MPİ değerleri, IVRT+IVRT/ET formülü ile hesaplandı. Her iki grup arasında yaş, cinsiyet ve diğer demografik özellikler açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p>0,05). Hasta grubundaki IVRT değerleri kontrol grubuna göre daha yüksek olup, bu fark istatistiksel açıdan anlamlı değildi. (91±15'e karşın 83±16 msn; p=0,019). Prediyabetik grupta ET değeri kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı oranda yüksekti (241±28'e karşın 204±28 msn; p0,05). Sonuç olarak; Prediyabetik hastalarda MPİ, kontrol grubundan daha yüksek saptanılmış olup, bu artış IVRT ve ET ‟deki uzamadan kaynaklanabilir.
Özet (Çeviri)
Prediabetes, first step of diabetes, is determined as presence of impaired fasting glucose (IFG) or impaired glucose tolerance (IGT). Twenty five percent of prediabetic patients progress to Diabetes Mellitus in following 3-5 years. MPI is a method that can be measured by echocardiography showing Left ventricular systolic and diastolic functions. İn our study, we aimed to investigate the relationship between prediabetes and Miyocardial Performance Index that develops many years prior to diagnosis of diabetes. We enrolled 101 participiants, admitted Bozok University Research Hospital Cardiology and Endocrinology clinics, ages between 18- 55. Fifty three participiants were prediabetic (32 [62%] women, 21 [38%] men), forty eight participiants were control group (26 [54%] women, 22 [46%] men). Biochemical, physical measurements were noted for all patients. Clinical and echocardiographic evaluations were done to all participants in the study. In echocardiographic examination, Left ventricular ejection fraction, mitrale E and A waves, E / A ratio, IVRT, IVCT and ET were measured. MPI values was calculated by IVRT + IVCT / ET formula. No statistically significant difference were found between the two groups in terms of age, gender and other demographic characteristics (p>0.05). IVRT is higher in the patient group than the control group and the difference was statistically not significant (91±15 vs 83 ±16 ms, p=0.019). ET is higher in the prediabetic group than control group and the difference was statistically significant (241±28 vs 204±28 ms; p < 0,001). MPI is higher in the patient group than the control group and this difference was also statistically significant (0.74 ± 0.09 vs. 0.64 ± 0.12, p0.05). As a result; MPI, in patients with prediabetic, were found to be elevated above its normal reference values and this increament may be due to prolongation in IVRT and ET.