Temporomandibular eklem iç düzensizliklerinin, ultrasonografik görüntüleme yöntemi kullanılarak değerlendirilmesi
Evaluation of temporomandibular joint internal derangement using ultrasonographic imaging method
- Tez No: 450816
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ÇAĞLAYAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Temporomandibular eklem, Ultrasonografik görüntüleme, Manyetik rezonans görüntüleme, Redüksiyonlu disk deplasmanı, Redüksiyonsuz disk deplasmanı, Temporomandibular joint, Ultrasonographic imaging, Magnetic resonance imaging, Disc displacement with reduction, Disc displacement without reduction
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Bu çalışma; diş hekimliği alanında son zamanlarda kullanımı yaygınlaşan ultrasonografik görüntüleme yönteminin, temporomandibular eklem iç düzensizliklerinin tanısındaki başarısını değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ne, temporomandibular eklem rahatsızlığı şikayeti ile başvuran ve klinikte temporomandibular eklem iç düzensizlik ön tanısı konulan 55 hastanın her iki ekleminin ultrasonografik ve manyetik rezonans görüntüleri alındı. Manyetik rezonans görüntüleme altın standart kabul edilerek, ultrasonografik görüntüleme yönteminin tanısal yeterliliği değerlendirildi. Bulgular: Manyetik rezonans görüntüleme altın standart kabul edilerek; ultrasonografi ve manyetik rezonans görüntüleme ile elde edilen sonuçlar karşılaştırıldığında, ultrasonografik görüntüleme yönteminin temporomandibular eklem disk deplasmanlarını belirlemedeki duyarlılığı 0.83, özgüllüğü 0.78, tanısal doğruluğu ise 0.81 olarak bulunmuştur. Ultrasonografinin ağız kapalı pozisyonda iken temporomandibular eklem disk pozisyonunu belirlemedeki duyarlılığı 0.83, özgüllüğü 0.81 ve tanısal doğruluğu ise 0.81 olarak bulunmuştur. Ağız açık pozisyonda ise duyarlılığı 0.73, özgüllüğü 0.95 ve tanısal doğruluğu 0.93 olarak bulunmuştur. Sonuç: İnvaziv olmayan, tekrarlanabilen, dinamik görüntüler elde edilebilen ultrasonografik görüntüleme yöntemi, temporomandibular eklem disk deplasmanlarının değerlendirilmesinde başarılı bir görüntüleme yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study was to determine the success of the ultrasound imaging method that has recently became popular in the field of dentistry, for the recognition of temporomandibular joint internal derangement. Material and Method: For this purpose; Ultrasonographic and magnetic resonance imaging has been taken for both joints of 55 patients with temporomandibular joint complaints who were admitted to Atatürk University Faculty of Dentistry and pre-diagnosed with temporomandibular joint irregularity. Accepting magnetic resonance imaging as the gold standard, we assessed diagnostic accuracy of ultrasonography. Results: Accepting magnetic resonance imaging as the gold standard; when comparing ultrasonography and magnetic resonance results, the sensitivity of ultrasonography to determine disk displacements was 0.83, specificity was 0.78, and diagnostic accuracy was 0.81. The sensitivity of ultrasonography to determine temporomandibular joint disk position at closed mouth position was 0.83, the specificity was 0.81 and the diagnostic accuracy was found to be 0.81. In open mouth position, the sensitivity was 0.73, specificity was 0.95 and the diagnostic accuracy was 0.93. Conclusion: We believe that ultrasonography, which is non-invasive, reproducible and provides dynamic images, is a successful imaging modality for assessing temporomandibular joint disc displacements.