Göğüs hastalıkları uyku polikliniğine başvuruda bulunan ve uyku merkezinde tetkik edilen hastaların özellikleri
Chest disease charactaristics of patients who were examined in the sleep center policlinic and performed polysomnography
  1. Tez No: 450842
  2. Yazar: CEMİLE KORUCUOĞLU VALANDOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNDENİZ ALTIAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Obstruktif uyku apne sendromu, polisomnografi, cihaz kullanımı, Obstructive sleep apnea syndrome, polysomnography, device usage
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Uykuda solunum bozuklukları; üst solunum yolları veya respiratuar kontrol mekanizmalarındaki patolojilere bağlı ortaya çıkar. Uykuda solunum bozuklukları; obstrüktif uyku bozuklukları, santral uyku bozuklukları ve uyku ile ilişkili hipoventilasyon ve hipoksemik sendromlar olarak dört kategoriye ayrılmaktadır. Bunlar arasında en sık görülen obstrüktif uyku apne sendromudur. Bu çalışmanın amacı; bölgemizde bulunan uyku hastalarının özelliklerini inceleyip, risk faktörü ve eşlik eden hastalıklarını belirlemek, polisomnografi ve CPAP-BPAP titrasyonu sonuçlarımızı irdeleyerek uyku hastalarımızın tanısal dağılımını saptamak, tedaviye uyumu ve cihaz kullanım sorunlarını anlamaktır. Çalışmamızda Nisan 2008 - Eylül 2015 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Polikliniğine başvuran ve polisomnografi yapılan 956 hastanın kayıtları retrospektif incelendi. Hastaların demografik özellikleri, eşlik eden hastalıkları, semptomlar ve epworth uykululuk ölçeği ile tanılar arasındaki korelasyon, aldıkları tanılara göre cihaz dağılımı ve hastaların cihaz kullanma uyumu incelendi. Kliniğimize uykuda solunum bozukluğu semptomlarıyla başvuran ve polisomnografiyle tetkik edilen hastalarda tanı dağılımı, OUAS 778 kişi (%81,4), Ağır OUAS 440 kişi (%46), Orta OUAS 35 kişi (%3,7), Hafif OUAS 66 kişi (%6,9), REM bağımlı OUAS 109 kişi (%11,4), Supin bağımlı OUAS 80 kişi (%8,4), Normal Uyku 57 kişi (%5,9), Basit Horlama 50 kişi (%5,2),Obezite-Hipoventilasyon Sendromu 46 kişi (%4,8) bulunmaktadır. OUAS en sık olarak 40-60 yaş arasında görülmektedir. OUAS' a en sık eşlik eden hastalık hipertansiyondur. AHI ile yaş ve VKİ arasında anlamlı bir korelasyon bulunmaktadır. Çalışmamızdacihazı düzenli kullanan kişi sayısı 163 (%57,6) olduğu, kullanmayanlar ise 120 kişi (%42,4) saptanmıştır. Cihaz kullandığını söyleyen hastalarda ortalama cihaz kullanım süresi günlük 6,5 saat olarak saptandı. Ayrıca cihaz dağılımına bakıldığında en sık CPAP cihazı raporlandığı ve tedavide en sık Ağır OUAS' lı hastalarda cihaz kullanımı uygun bulunduğu belirlendi. Sonuç olarak; polikliniğe başvuran hastalarda OUAS semptomları dikkatle sorgulanmalı ve risk faktörleri ve eşlik eden hastalıklarda OUAS akılda tutulmalıdır. Doğru hastalardan şüphelenildiğinde PSG ile yüksek oranda tanı konulmaktadır. Uyku laboratuar sayısındaki yetersizlik ve teknik olanakların kısıtlı olması nedeniyle uzun sureli randevu verilen hastalarda OUAS'ın komplikasyonları düşünüldüğünde olanakların iyileştirilmesi ve OUAS hastalarına gereken önemin verilmesi mortalite ve morbiditeyi azaltacaktır. Ayrıca tedavisinde altın standart tedavi olan PAP cihaz temini ve kullanımı ile ilgili sorunlar düzeltilmedikçe hastalık tanısı konması için harcanan tüm emek boşa gitmekte ve tanı konmuş hastalar tedavisiz kalmaktadır. Bunun için hastaların bilgilendirilmesi ve eğitimine daha fazla zaman ayrılmalı, cihazı aldıktan sonra da poliklinik takipleri düzenli yapılarak cihazı düzenli kullanmaları için hastalar teşvik edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Sleep breathing disorders are depending revealed the pathology of upper airway or in the control mechanisms of respıratory. Sleep breathing disorders are dıvıded four categories; obstructıve sleep disorders, central sleep disorders, sleep-related hypoventilation and hypoxemia syndrome. The most common among them is obstructive sleep apnea syndrome. The aim of this study is; examine the characteristics of patints with sleep disorders in our region,determine risk factors and concomitant diseases, by examining polysomnography and CPAP-BPAP titration results to evaluate the diagnostic distribution of patients with sleep disorders, treatment compliance and to understand use of PAP problems.In our study, the 956 patient records, who administered to TrakyaUniversity Medical Faculty Chest Disease poliyclinic between April 2008 September 2015 and performed polysomnography were analyzed retrospectively. The following issues of the patiens were examined; demographic features, concominant diseases, symptoms, the correlation between the diagnosis and the Epworth Sleepiness Scale, clinical and polisomnography findings, the distribution of diagnostic devices, the compliance of patients using PAP. The distribution of diagnostic, patients admitted our sleep clinic with sleep disorders symptoms and performed polysomnography; OSAS 778 person (%81,4), Severe OSAS 440 person (%46), Moderate OSAS 35 people (%3,7), Mild OSAS 66 people (%6,9), REM Dependent OSAS 109 people (%11,4), Supine Dependent OSAS 80 people (%8,4), Normal Sleep 57 people (%5,9), Simple Snoring 50 people (%5,2), Obesity Hypoventilation Syndrome 46 people (%4,8). OSAS is most commanly seen between 40-60 years of age. OSAS most common comorbidities are obesity and hypertension. In Apnea-hypopnea index, age and body mass index are significant correlation. In our study the number of people using the device regularly is 163 (%57,6), not using is 120 (%42,4). Patients who reported using devices,device usage time per day as detected 6,5 hours. When the device range the most common CPAP is reported and with device treatment the most common group find appropiate is Severe OSAS. As a result, in patients admitted to the clinic OSAS symptoms should be carefully questioned, if risk factors and comorbidities accompanied should be considered in OSAS. When patients with suspected right, with polysomnography high diagnosis. Because of insufficiency in the number of sleep laboratories and the limited technical possibilities in patients given long-term appointment when considering the complications of OSAS development of facilities and giving importance to OSAS patients will reduce the morbidity and mortality. Also PAP is the gold standart sleep breathing disorders treatment and problems with PAP devices provide and problems with use of the device by all efforts go in vain spent for diagnosis of disease and diagnosed patients remain untreated. For this more time should be allowed for information and education to patients. After receiving the device regular outpatient follow-up should be done and patients should be encouraged to use the device regularly.