Determination of extracellular hydrolytic enzyme production capacity and 16S rRNA analysis of streptomyces bacteria isolated from some soil samples collected in Sulaimani–Iraq
Süleymaniye'de toplanan bazı toprak numunelernden izole edilen streptomyces bakterilerinin ekstraselüler hidrolitik enzim kabiliyetlerinin belirlenmesi ve 16S rRNA analizi
  1. Tez No: 450904
  2. Yazar: BARZAN OTHMAN HASAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEREM ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Moleküler karakterizasyon, Süleymaniye, Streptomyces, 16S rRNA, Molecular characterization, Sulaimani, Streptomyces, 16S rRNA
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada Irak'ın Süleymaniye ilinde belli noktalardan alına toprak numunelerinden Streptomyces cinsi bakterileri izole edilerek bazı ekstraselüler enzimlerin aktiviteleri belirlenmiş ve 16S rRNA gen bölgesinin filogenetik analizi yapılmıştır. Seyreltme plak yöntemi ile 26 farklı Streptomyces cinsi bakteri izole edilmiş ve daha sonra saflaştırma işlemi yapılmıştır. 26 Streptomyces suşuna yapılan ekstraselüler hidrolitik enzim aktivitesi çalışmalarında 3 izolat ksilinaz aktivitesinde, 3 izolat lipaz aktivitesinde, 21 izolat amilaz aktivitesinde ve 18 izolat proteaz aktivitesinde pozitif sonuç göstermiştir. Genomik DNA'sı izole edilen 8 izolatın 16S rRNA gen bölgesi 27F ve 1492R evrensel primerleri ile amplifiye edilip sekans analizi yapılmıştır. Bu sonuçlar Mega7.0.18 paket programı ile Maximum Likelihood algoritması kullanılarak filogenetik uzaklık matrisi olan (Jukes ve Cantor 1969) metodu ile filogenetik ağaç oluşturulmuştur. Oluşan filogenetik ağaçta NCBI'dan dizileri alına Streptomyces suşları ile çalışmamızda kullanılan suşlar güçlü bir homoloji ile kümelenerek filogenetik analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, some soil samples taken from different location from Sulaimani-Iraq. The Streptomyces bacteria by isolating some extracellular enzymes is determined what activities they do and 16S rRNA gene field's phylogeny analyse has been made. 26 different types of bacteria have been isolated and then purification process has been with dilution plate method. At the works of extracellular hydrolytic enzyme activities has been done to 26 Streptomyces strains has resulted positive in 3 isolate xylenase activity, 3 isolated lipase activity, 21 isolate amylase activity and 18 protease activity. 8 isolate which genomic DNA of it isolated, sequence analyse of that has been done by amplified with universal primer as 16S rRNA gene field 27F and 1492R. With these results phylogenetic tree have been made by using Mega 7.0.18 package and ML algorithm and method of phylogenic distance matrix of (Juke and Cantor1969).At the created phylogenic tree, Streptomyces strains that their lines taken by NCBI.