Determination of extracellular hydrolytic enzyme production capacity and 16s rdna analysis of bacillus genus bacteria isolated from Erçek Lake
Erçek Gölü'nden izole edilen bacillus cinsi bakterilerın ektraselüler hidrolitik enzim üretme kabiliyetlerinin belirlenmesi ve 16s rdna analizi
  1. Tez No: 450432
  2. Yazar: SARDAR HUSSEIN RASOOL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEREM ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Bacillus, Hidrolitik ektraselüler enzim, 16S rDNA, Bacillus, Hydrolytic extracellular enzyme, 16S rDNA
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, Van ilinde bulunan Erçek Gölü'nde belli istasyonlardan alınan su örneklerinden Bacillus cinsi bakterilerin izolasyonu, ekstraselüler hidrolitik enzim aktivitelerinin belirlenmesi ve 16S rRNA analizinin yapılması amaçlanmıştır. Dilusyan plak yöntemi ile 26 Bacillus cinsi bakteri izole edilmiş ve ardından saflaştırma işlemi yapılmıştır. Bu 26 Bacillus cinsi bakterilerin ekstraselüler hidrolitik enzim aktivitesi çalışmalarında, 12 izolat ksilanaz aktivitesinde. 7 izolat amilaz aktivitesinde, 22 izolat proteaz aktivitesinde, 25 izolat katalaz aktivitesinde ve 1 izolat lipaz aktivitesinde pozitif sonuç vermiştir. Seçilen 7 izolatın geneomik DNA'sı izole edildikten sonra 16S rRNA gen bölgesinin PCR amplifikasyonu, 27F ve 1492R evrensel primerleri ile gerçekleştirilmiştir. Türler arasındaki genetik uzaklığı belirlemek için Maksimum Likelihood filogenetik ağacı oluşturulmuştur. İzolatların filogenetik ağaçta güçlü bir homoloji ile kümelendiği gözlemlenmiş olup genetik pozisyonları ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, from water sample taken from definite stations in Erçek Lake located in Van district the isolation of Bacillus kind bacteria, the determination of extracellular hydraulic enzyme activities and doing the analysis of 16S rRNA have been aimed. With dilution plate method 26 Bacillus type bacteria has been isolated and after that distillation operation has been done. This, gave positive results in studies of extracellular hydraulic enzyme activities of 26 Bacillus type bacteria, in 12 isolate xylanase activity, in 7 isolate amylase activity, in 22 isolate protease activity, in 25 isolate catalase activity and in 1 isolate lipase activity. After 7 isolates' genomic DNA has been isolated 16S rRNA gene region's PCR amplification has been realized with 27F and 1492R universal primer. To be able to determine genetic distance between species Maximum Likelihood phonetic tree has been formed. It is observed that isolates have been clustered in phylogenic tree with a strong homology and their genetic positions have been revealed.