Turkey in new world order: Geopolitical axis or geostrategical pivot
Yeni dünya düzeninde Türkiye jeopolitik eksen mi? jeostratejik aktör mü?
  1. Tez No: 451126
  2. Yazar: BORA AKİNCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİT MURAT ÖZKALELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Turkish Foreign Policy, Davutoğlu Doctrine, World Order, Geopolitics, Zero Problem Policy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Türk Dış Politikası'nı Atatürk Dönemi, 2. Dünya Savaşı, Soğuk Savaş Dönemi, Soğuk Savaş Sonrası Dönem ve Davutoğlu dönemi Türk Dış Politikası olarak inceleyebiliriz. 2002 yılı sonrasında Türk Dış Politikası'nda Adalet ve Kalkınma Partisi ile yeni bir dönem başlamıştır. Ahmet Davutoğlu ve Abdullah Gül bu dönemdeki dış politikanın en önemli aktörleri olmuştur. Davutoğlu doktrini Türkiye'nin dış politikasına Mayıs 2016'a kadar yön vermiştir. Davutoğlu doktrinin en önemli hedefi Türkiye'yi jeopolitik eksen konumundan jeostratejik aktör konumuna taşımak olmuştur. Davutoğlu doktrininin 5 tane parametresi bulunmaktadır. Bunlar, dünyadaki güvenlik söylemine karşın özgürlükleri arttırmak, global aktörler ile iyi ilişkiler kurmak, ritmik bir diplomasi izlemek, yeni bir diplomatik dil geliştirmek ve komşular ile sıfır problem politikası takip etmektir. Davutoğlu'na göre dış politika başarısı bu parametrelerin toplam başarasına bakılarak ölçülebilir. Bu tezde bu parametreler araştırılmış ve Türk Dış Politikası'nda uygulanan bu parametrelerin kırılma noktaları araştırılmıştır. Türk Dış Politikası'nın kırılma noktaları, Mavi Marmara olayı, Ermenistan ile Türkiye arasında paraflanan protokoller ve Arap Baharı olmuştur. Türk Dış Politkası bu kırılma noktalarının ardından global sorunlara etki etme gücünü kaybetmiştir. Anahtar Kelimeler Türk Dış Politikası, Davutoğlu Doktrini, Yeni Dünya Düzeni, Jeopolitik, Sıfır Problem Politikası
Özet (Çeviri)
Turkey in New World Order: Geopolitical Axis or Geostrategical Pivot We can divide Turkish Foreign policy four areas. Turkish Foreign Policy during the Atatürk's period, during World War II, during the Cold War, after the Cold War and the Davutoğlu period. A new period started with the Justice and Development Party (JDP) government after 2002. Ahmet Davutoğlu and Abdullah Gül were the key actors of the JDP government foreign policy. The Davutoğlu doctrine was enforced in Turkish Foreign Policy until May 2016. Main aim of the Davutoğlu doctrine was to carry Turkey's role from the geopolitical axis to the geostrategical pivot. The Davutoğlu doctrine has five parameters. These are, to give independence to the community even to security speech, to have good relations with global actors, to enforce a new diplomatic dialogue, to follow rhythmic diplomacy, to follow a zero problem policy with neighbors. Davutoğlu claimed that his success in foreign policy couldbe seen in the success of his policy parameters. We researched the parameters of the Davutoğlu policy in this thesis and found the turning points of his parameters. The turning points were the“Mavi Marmara”conflict between Turkey and Israel, the“Protocols”that were initiated between Turkey and Armenia and the“Arab Spring”. After these turning points Turkish Foreign Policy lost its capacity to effect global conflicts.