Sosyal bilgiler öğretmen adaylarına empati becerisi ve farklılıklara saygılı olma değerinin kazandırılmasında storyline yönteminin etkisi
Effect of storyline method on enriching candidate teachers of social studies with empathy skills and value of respecting to differences
- Tez No: 451152
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ÖZLEM YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değerler Eğitimi, Farklılıklara Saygı Değeri, Beceri Öğretimi, Empati Becerisi, Storyline Yöntemi, Çokkültürlülük, Values Education, Value of Respecting Differences, Skills Teaching, Empathy Skills, Storyline Method, Multiculturalism
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmanın genel amacı sosyal bilgiler öğretmen adaylarına çokkültürlülük bağlamında empati becerisinin ve farklılıklara saygılı olma değerinin kazandırılmasında storyline yönteminin etkisinin incelenmesidir. Deneysel olarak yapılan bu araştırma, 2015–2016 eğitim-öğretim yılı güz döneminde Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Anabilim Dalı'nda öğrenim görmekte olan 3.sınıf öğretmen adaylarından değerler eğitimi dersini seçmeli olarak alan 20 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Öğrenciler, seçkisiz örnekleme yöntemlerinden basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılarak SPSS programı aracılığıyla 10'u deney grubuna, 10'u kontrol grubuna olmak üzere atanmıştır. Storyline yönteminin empati becerisinin ve farklılıklara saygı değerinin kazandırılması üzerindeki etkisini incelemek amacıyla deney grubuna storyline yöntemine uygun düzenlenen öğretim programı uygulanmış olup kontrol grubuna ise farklı yöntemler (sunuş yolu, rol oynama ve soru cevap) aracılığı ile öğretim uygulanmıştır. Araştırmada, katılımcıların empati becerisine ve farklılıklara saygı değerine sahip olma düzeylerinin belirlenmesi amacıyla Dökmen (1988) tarafından geliştirilen xi Empati Becerileri Ölçeği B-Formu (EBÖ) ile Öksüz ve Demir (2012) tarafından geliştirilen Farklılıklara Saygı Ölçeği ön test-son test olarak uygulanmıştır. Araştırmada, deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin Empati Beceri Ölçeği-B formundan ve Farklılıklara Saygı Ölçeğinden aldıkları ön test ve son test puanları hesaplanmıştır. Bu kapsamda elde edilen veriler SPSS. 20 paket programı kullanılarak Man Whitney U testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testtlerine tabi tutulmuştur. Araştırmada ulaşılan sonuçlar şu şekilde özetlenebilir: Man Whitney U son test sonuçlarına göre: Storyline yöntemi ile empati kurabilme becerisinin kazandırılmasında deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Storyline yöntemi ile farklılıklara saygı değerinin kazandırılmasında deney grubu ve kontrol grupları arasında anlamlı bir fark bulunmamasına rağmen deney grubunda yer alan öğretmen adaylarının farklılıklara saygı ölçeğinden aldıkları puanlarda artışlar olduğu görülmüştür. Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi sonuçlarına göre: Storyline yöntemi ile empati becerisinin ve farklılıklara saygı değerinin kazandırılmasında deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to investigate the effect of storyline method on enriching candidate teachers of social sciences with empathy skills and value of respecting to differences This experimental study was conducted on 20 students who took elective courses of teaching values among 3rd grade candidate teachers studying at the department of Social Sciences Teaching at Abant İzzet Baysal University in autumn period of 2015–2016 academic year. 10 of the students were designated to the experimental group and 10 to the control group through SPSS program by using simple random sampling method which is one of random sampling methods. An education program prescribed in line with the storyline method was applied to the experimental group, and an education through teacher-centered and conventional methods was given to the control group in order to examine the effect of the storyline method on gaining skills of empathy and respect to differences. Empathic Skills Scale B-Form developed by Dökmen (1988) and Scale of Respect to Differences developed by Öksüz and Demir (2012) were applied as pretest-posttest in order to determine how much the subjects have skills of developing empathy and value of respecting to differences in the study. In the study, pretest-posttest scores of the students taken from Empathic Skills Scale B-Form and Scale of Respect to Differences were calculated. Data obtained within xiii this scope was subjected to Man Whitney U test and Wilcoxon Matched Pairs Test by using SPSS. 20 package software program. Findings of the study can be summarized as follows: According to the results of Man Whitney Test: A significant difference with respect to enriching candidate teachers with skills of empathy with storyline method was found in favor of the experimental group. Despite the fact that no significant difference between the control group and the experimental group with respect to gaining values of respecting to differences through the storyline method was found, increases in the scores of the students within the experimental group in the scale of respect to differences were observed. According to the results of Wilcoxon Matched Pairs test: A significant difference with respect to enriching candidate teachers with skills of developing empathy and value of respecting differences with storyline method was found in favor of the experimental group.