Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının drama yöntemi özyeterlikleri ile kişilerarası iletişim yetkinlikleri arasındaki ilişkide empatinin rolü
The role of empathy in the relationship between drama method self-efficacy and interpersonal communication competencies of pre-service social sciences teachers
  1. Tez No: 960105
  2. Yazar: ARZU ÇANAKÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA KAFADAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Drama, empati, kişiler arası iletişim, öz yeterlik, sosyal bilgiler öğretmen adayları, Drama, empathy, interpersonal communication, pre-service social studies teachers, self-efficacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Araştırmanın amacı sosyal bilgiler öğretmen adaylarının drama yöntemi öz yeterliklerini ile kişiler arası iletişim yetkinlikleri arasındaki ilişkide empatinin rolünü belirlemektir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama desenine göre tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örneklemesine göre belirlenmiş olup, araştırmanın çalışma grubunu sosyal bilgiler öğretmen adayları oluşturmaktadır. Araştırmada veriler“Kişisel bilgiler formu”,“Yaratıcı drama yöntemini kullanmaya yönelik öz yeterlik ölçeği”,“Kişiler arası iletişim yetkinliği ölçeği”ve "Empati düzeyi belirleme ölçeği ile toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde ise IBM SPSS 25 analiz programından yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda sosyal bilgiler öğretmen adaylarının yaratıcı drama öz yeterliklerinin, kişiler arası iletişim yetkinliklerinin ve empati seviyelerinin orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyet değişkenine göre incelendiğinde anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Sınıf düzeyi açısından incelendiğinde ise öğretmen adaylarının yaratıcı drama öz yeterliklerinde anlamlı bir farklılık görülmezken, kişiler arası iletişim yetkinlikleri ve empati düzeyinde anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının yaratıcı drama yöntemi öz yeterlikleri ile kişiler arası iletişim yetkinlikleri arasında orta düzeyli, anlamlı ve pozitif bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının kişiler arası iletişim yetkinlikleri ile empati düzeyi arasında düşük düzey, pozitif ve anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Son aşamada ise sosyal bilgiler öğretmen adaylarının kişiler arası iletişim yetkinlikleri ile yaratıcı drama öz yeterlikleri arasındaki ilişkide empatinin kısmi aracı değişken etkisinin olduğu sonucuna erişilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the role of empathy in the relationship between pre-service social studies teachers' drama method self-efficacy and interpersonal communication competencies. The research was designed according to relational survey design, one of the quantitative research methods. The study group of the research was determined according to criterion sampling from purposeful sampling methods, and the study group of the research consists of pre-service social studies teachers. The data were collected through“Personal information form”,“Self-efficacy scale for using creative drama method”,“Interpersonal communication competence scale”and“Empathy level determination scale”. IBM SPSS 25 analysis program was used to analyze the research data. As a result of the research, it was determined that pre-service social studies teachers' creative drama self-efficacy, interpersonal communication competencies and empathy levels were at a medium level. When analyzed according to gender variable, no significant difference was found. When analyzed in terms of grade level, no significant difference was found in the creative drama self-efficacy of pre-service teachers, while a significant difference was found in interpersonal communication competencies and empathy level. It was determined that there was a moderate, significant and positive relationship between pre-service social studies teachers' creative drama method self-efficacy and interpersonal communication competencies. It was determined that there was a low level, positive and significant relationship between pre-service social studies teachers' interpersonal communication competencies and empathy level. In the last stage, it was concluded that empathy had a partial mediating variable effect in the relationship between pre service social studies teachers' interpersonal communication competencies and creative drama self-efficacy.