K.K.T.C'de genel ve mesleki liselerde görev yapan öğretmenlerin ölçme değerlendirme uygulamalarına yönelik yeterlilik algı düzeylerinin incelenmesi
Investigation of efficiency perception levels of teachers working in general and vocational high schools of Turkish republic of northern cyprus in terms of assessment and evaluation applications
- Tez No: 451164
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ALPER KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ölçme ve Değerlendirme, Yeterlik Algısı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Genel ve Mesleki Teknik Lise Öğretmenleri, Assessment and Evaluation, Qualification Perception, Turkish Republic of Northern Cyprus, General and Vocational High School Teachers
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmanın amacı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde genel ve mesleki liselerde görev yapan öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirme uygulamalarına yönelik yeterlik algılarının belirlenmesidir. Betimsel türde ve nicel araştırma yöntemi kullanılan bu araştırmanın örneklemini 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulu genel ve mesleki liselerde görevli olan 315 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma verileri, Sever (2012) tarafından geliştirilen ölçme değerlendirme uygulamalarına yönelik yeterlik algısı ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan bilgi formu ile elde edilmiştir. Araştırmacı tarafından, ölçeğin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki genel lise ve mesleki liselerde görevli öğretmenlere uygulanabilmesi amacıyla geçerlilik ve güvenilirlik analizleri yapılmıştır. Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) sonucunda modelin kabul edilebilir fit değerleri verdiği görülmüştür.( χ²/df =2,45, Yaklaşık Hataların Ortalama Karekökü (RMSEA)= 0,08, İyilik Uyum İndeksi (GFI)= 0,72, Normlaştırılmış Uyum İndeksi (NFI )= 0,90, Karşılaştırmalı Uyum İndeksi (CFI)= 0,94) Öğretmenlerin tanıtıcı ve mesleki özelliklerine göre ölçek genelinden ve alt boyutlarından aldıkları puanların karşılaştırılmasında kullanılacak hipotez testlerinin belirlenmesi amacıyla veri setinin dağılımı Kolmogorov-Smirnov testi ile incelenmiş, öğretmenlerin cinsiyetlerine ve yükseköğrenimde ölçme değerlendirme eğitimi alma durumlarına göre incelenmesinde Mann-Whitney U testi ve t testi, öğretmenlerin eğitim durumlarına göre ölçek genelinden ve alt boyutlarından aldıkları puanların karşılaştırılmasında Kruskal-Wallis testi, öğretmenlerin ölçek puanlarının bazı değişkenlere göre yordanmasında ise doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; ölçme ve değerlendirme sürecinin planlanma aşaması ve değerlendirme anlayışının diğer boyutlara göre, öğretmenlerin kendilerini daha yeterli algıladıkları, bununla beraber ölçek bütününde ise öğretmenlerin kendilerini yeterli düzeyde algıladıkları gözlenmiştir. Cinsiyet değişkenine göre yapılan karşılaştırmalarda ölçeğin geneli ve her bir boyutuna ilişkin yeterlik düzeyleri için sadece“Sürecin Gözden Geçirilmesi”alt boyutunda kadın öğretmenlerin erkek öğretmenlere göre kendilerini daha yeterli algıladıklarını bulunmuştur. Ölçek geneline ve diğer alt boyutlara baktığımızda cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir fark bulunamamıştır. Öğretmenlerin vermiş oldukları cevaplar doğrultusunda ölçme ve değerlendirme dersi alıp almama durumu, hizmet içi eğitim alıp almama durumu ve mezun oldukları yükseköğretim programı değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Ayrıca öğretmenlerin mesleki kıdemlerinin, haftalık ders yükünün ve şuan çalıştıkları okuldaki öğretmen sayılarının ölçeği yordadığı tespit edilmiştir. Bu araştırmada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'n de kurulu genel ve mesleki liselerde görevli olan öğretmenlerin algı düzeyleri belirli değişkenlere göre belirlenmiş ve araştırma bulguları paralelinde de öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to determine the qualification perception levels of teachers working in general and vocational high schools of Turkish Republic of Northern Cyprus in terms of assessment and evaluation applications. The exemplary of this research which was conducted as descriptive and quantitative research method consists of 315 teachers working in general and vocational high schools founded in Turkish Republic of Northern Cyprus in 2016-2017 academic year. The data of research was obtained through information form which was prepared by the researcher and qualification perception scale towards assessment and evaluation applications developed by Sever (2012). Analyses of validity and reliability were carried out by the researcher in order that the scale could be applied to teachers working in general and vocational high schools of Turkish Republic of Northern Cyprus. Based on Confirmatory Factor Analysis (CFA), it was observed that the model had an acceptable fit value. (χ²/df =2,45, Root Mean Square Error of Approximation (RMSEA)= 0,08, Goodness of Fit Index (GFI)= 0,72, Normed Fit Index (NFI )= 0,90, Comparative Fit Index (CFI)= 0,94). The distribution of data set was investigated through Kolmogorov-Smirnov test in order to determine the hypothesis tests to be used in comparing the scores of teachers obtained from overall scale and its lower dimensions based on their informative and occupational features, Mann-Whitney U test and t-test were used in investigating teachers according to their genders and educational background on assessment and evaluation training at higher education, while Kruskal-Wallis test was used in comparing their scores obtained from overall scale and its lower dimensions based on their educational background, and linear regression analysis was used in regression of scale scores according to some variables. According to the results of the study, it was observed that teachers perceive themselves to be more efficient in planning phase of assessment and evaluation process and assessment intellection when compared to other dimensions, however, they perceive themselves to be efficient in overall of the scale. It was found out that female teachers perceive themselves to be more efficient than male teachers in lower dimension“Observing the Process”solely for the efficiency level in respect of overall and each lower dimension of the scale in the comparison made on the basis of gender variable. Considering the overall scale and other lower dimensions, there was found no significant difference according to gender variable. Based on the answers given by the teachers, there was found no significant difference according to the variables of whether they have received assessment and evaluation course, in-service training and the higher education program they were graduated from. Furthermore, it was detected that professional seniority, weekly workload of courses and the number of teachers in schools they worked currently predicted the scale. In this research, the perception levels of teachers working in general and vocational high schools founded in Turkish Republic of Northern Cyprus were determined according to certain variables, and suggestions were made in parallel with research findings.