Ebü'l-Ferec İbnü'l-Cevzi ve Nüzhetü'l-Ayüni'n-Nevâzir fî İlmi'l-Vücûhi ve'n-Nezâir adlı eserindeki metodu
- Tez No: 356296
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN TURĞAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur?ân İlimleri, vücûh, nezâir, İbnü?l-Cevzî, The sciences of Qur'an, Homonymous, Synonymous, Ibn al-Jawzi
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
İslam tarihi boyunca bütün müslümamaların en önemli kaynağı olan, Kur?ân?ın maksad ve merâmının net bir şekilde anlaşılması için çok çaba sarf edilmiştir. İbnü?l-Cevzî de bu doğrultuda çalışan, kendine özgü bir uslupla Kur?ân İlimleri ve diğer alanlarda önemli eserler kalame alan, günümüze kadar ulaşmayı başaran, önemli şahsiyetlerdendir. Elimizdeki eser İbnü?l-Cevzî?nin Ulûmü?l-Kur?ân alanında te?lif ettiği önemli eserlerdendir. Nüzhetü?l-A?yüni?n-Nevâzir fî İlmi?l-Vücûhi ve?n-Nezâir, adlı bu eserin önemi mukaddime bölümünde gözümüze çarpmaktadır. Müellif, burada ?Vücûh ve Nezâir? kavramlarını tanımlayarak önemli bir sorun olan kavram kargaşasını ortadan kaldırmaya çalışmıştır. Bunun yanında kendine özgü bir yöntemle Kur?ân?da geçen 324 sözcüğü, anlaşır ve akıcı bir dille açıklamıştır. Bu alanda yazılan diğer eserlere bakıldığında eserimizin her ne kadar, bunlara benzer yönler içerdiğine şahit olsak dahi eserin bütüncül olarak değerlendirilmesi özgünlüğünü ve kıymetini ortaya koyacaktır. Buradan harketle Kur?ân terimlerini ve Kur?ân?ın doğasını iyi bir şekilde anlamak için bu tür eserlerin varlığı çok önemlidir. İbnü?l-Cevzî?nin bu eseri bu alanda çalışma yapacak olanlara kaynaklık edecek değerli eserlerdendir.
Özet (Çeviri)
Throughout the history of Islam, which is the major source of all muslims the Qur'an The purpose and effort has been made to a clear understanding of what I meant. Ibn al-Jawzi scholars working in this direction, and at a time when many valuable, unique manner with calamine important works in other areas of science and received the Qur'an, managed to reach up to the present day, it is important railed. The present work has been written by Ibn al-Jawzi important works in the field of Ulûmü'l-Qur'an. Nüzhetü'l-A'yüni'n-Nevâzir fî İlmi'l-Vücûhi ve-Nezâir, hit our eyes from the introduction part of this work, the importance of. The author here,“al-Vücûh (Homonymous) ve?n-Nezâiri (Synonymous)”great implications for defining the concept of a concept confusion has endeavored to eliminate the problem. In addition, a method unique style of the Quran last 324 word dictionary, and negotiate the language fluentlyexplained. From the paper was written, although the works in this area, even if we saw them contain similar aspects in a holistic evaluation of the authenticity and value of the work will occur. Terms in the Qur'an, and the Qur'an Motion here, a good way to understand the nature of the presence of such works is very important. Those who work in this field will make the work of Ibn al-Jawzi will be the source of valuable works.