Bitki ve hayvanlarda üreme, büyüme ve gelişme ünitesinin öğretiminde okuma-yazma-uygulama yönteminin öğrencilerin akademik başarıları, epistemolojik tutumları ve okuduğunu anlamaları üzerine etkisi
The effect of reading-writing-application method on academic achievements, epistemological behaviors and reading comprehension abilities of students in the teaching of the unit of reproduction, growth and development in animals and plants
- Tez No: 451210
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İşbirlikli Öğrenme Modeli, Okuma-Yazma-Uygulama Yöntemi, Epistemolojik Tutumlar, Okuduğunu Anlama, Bitkilerde ve Hayvanlarda Üreme, Büyüme ve Gelişme, Cooperative Learning, Reading-Writing-Application Method, Epistemological Behaviors, Reading Comprehension Ability Reproduction, Growth and Development in Plants and Animals
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmanın amacı; Fen Bilimleri dersinde yer alan“Bitki ve Hayvanlarda Üreme, Büyüme ve Gelişme”ünitesinin öğretiminde, işbirlikli öğrenme modelinin uygulanmasında kullanılan okuma-yazma-uygulama ve programa dayalı öğretim yöntemlerinin öğrencilerin akademik başarıları, epistemolojik tutumları ile okuduğunu anlamaları üzerine etkisini tespit etmeye yöneliktir. Bu çalışmanın örneklemi, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Ağrı il merkezinde MEB'e bağlı bir ortaokulun altıncı sınıfının farklı iki şubesinde öğrenim görmekte olan toplam 50 öğrenciden oluşmaktadır. Bu şubelerden biri okuma-yazma-uygulama yöntemin uygulandığı Okuma-Yazma-Uygulama Yöntemi Grubu (OYUG, n=24) ve diğeri programa dayalı öğretim yönteminin uygulandığı Program Dayalı Öğretim Yöntemi Grubu (PDÖG, n=26) olarak belirlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Akademik Başarı Testi (ABT), Epistemolojik Tutum Ölçeği (ETÖ) ve Okuduğunu Anlama Testi (OAT) kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler tanımlayıcı istatistikler ve bağımsız t testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak;“Bitki ve Hayvanlarda Üreme, Büyüme ve Gelişme”ünitesinin öğretiminde kullanılan okuma-yazma-uygulama yönteminin programa dayalı öğretim yöntemine göre akademik başarıyı, epistemolojik tutumu ve okuduğunu anlama becerilerini artırmada daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was designed to determine the effects of program based learning and reading-writing-application methods used in the cooperative learning model on academic achievements, epistemological behaviors and reading comprehension abilities of the students and remaining of the learning and science and technologic behaviors in the teaching of the unit of reproduction, growth and development in plants and animals involved in science and technology course. This study was carried out in the city of Agri during the 2014-2015 academic year. A total of 50 grade six students, belonging to two different classes, attending a government middle school participated in the study. One of these classes was Reading-Writing-Application Method Group (RWAG; n = 24) which was performed reading-writing-application method, another one was Program Based Learning Method Group (PBLG; n=26) which was performed program based learning method. Academic Achievement Test (AAT), Epistemological Behaviors Scale (EBS) and Reading Comprehension Test (RCT) were used as data collection instruments in this study. The data obtained from the study were assessed by using descriptive statistics and t test. The results indicate that reading-writing-application method used in the teaching of the unit of reproduction, growth and development in plants and animals were found to be more effective than program based learning method in the increasing of academic achievement, epistemological behaviors and reading comprehension abilities.