Mesane değişici epitel karsinomlarında mutant p53 birikiminin patolojik evre,derece,nüks ve sağkalımla ilişkisi
The relation of mutant p53 accumulation in transitional cell carcinoma of bladder with pathological stage, grade, recurrence and survival.
- Tez No: 451274
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ RIZA AYDER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Mesane değişici epitel kanseri, p53, patolojik evre, derece, nüks, sağ kalım, Bladder transitional cell carcinoma, p53, pathologic stage, grade, recurrence, survival
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: SSK İzmir Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışmada mutant p53 geninin mesane değişici epitel tümörlerindeki prognostik önemi ve klinik değeri araştırılmıştır. Kliniğimizde 1997-2000 yılları arasında primer mesane tümörü tanısıyla, yaşları 30-81 arasında değişen (ortalama 58.9±9.9 yaş), 3'ü kadın (%6) 45'i erkek (%94) toplam 48 olguya transüretral rezeksiyon uygulanmıştır. Patoloji sonuçları değişici epitel kanseri olan hastalar immunohistokimyasal çalışma ile p53 pozitif ve p53 negatif olarak iki grupta toplanmıştır. 1-36 ay arasında takip edilen bu olgular patolojik evre, tümör derecesi, nüks ve sağ kalım açısından birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Mutant p53 birikiminin yüksek derece ve patolojik evredeki tümörlerle ilişkili olduğu görülmüştür. Ancak p53 pozitifliğinin nüks ve sağ kalım oranlarını etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study prognostic significance and clinical value of mutant p53 gene in bladder transitional cell tumors is investigated. Transurethral resection was performed in 48 cases, 3 females (6%) and 45 males (94%) with the diagnosis of primary bladder tumor, age ranges between 30-81 (average 58.9± 9.9) between 1997-2000 in our clinic. The patients whose pathology results were transitional cell carcinoma were gathered into two groups as p53 positive and p53 negative by immunuhistochemical study. These cases that were followed 1-36 months were compared to each other for pathologic state, tumor grade, recurrence and survival. It's found out that mutant p53 accumulation is related to high grade and pathologic stage tumors. But it's concluded that p53 positivity doesn't affect recurrence and survival rates.