Şefîk el-Ma'lûf'un 'Abkar isimli eseri (inceleme ve içerik tahlili)
Şefîk El-ma'lûf'un 'Abkar isimli eseri (inceleme ve içerik tahlili)
- Tez No: 451339
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CEVAT ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mehcer Edebiyatı, Şefîk el-Ma'lûf, Hayalî Seyahat, Hevber-Hevcel, Anka
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Mehcer edebiyatı, Arap ülkelerinden Amerika kıtasına göç eden, yazar, şair ve düşünürlerin orada oluşturdukları edebî akımın ismidir. Kuzey ve Güney mehcer edebiyatı olarak ikiye ayrılan bu edebî oluşum, üzerinde durdukları konular farklı olsa da romantizmde birleşmektedirler. Mehcer edebiyatının önemli isimlerinden olan Şefîk el-Ma'lûf, cahiliye dönemine ait efsane ve hurâfeleri tanıtmak amacıyla kaleme aldığı 'Abkar isimli eseri, hayalî seyahat türündendir. On iki ana başlıktan oluşan bu eser, kadim Arap kültürüne ait değerleri ve dinî motifleri içermektedir. Bu çalışmada, şiirlerin konu başlıklarından olan 'Abkar, Gayy nehri, Siccîn vadisi, Hevcel, Hevber, Anka ve Hurâfe gibi unusurlar incelenmiş, bunlarla ilgili bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The migrant literature is the name of literary movement created by writers, poets and thinkers who emigrated from Arab countries to American continent. This literary formation is subdivided into North and South Migrant Literature. However they stand on the different issues, Romanticism is the common ground of them. Şefik el-Ma'lûf, one of the prominent writer of Migrant literature, wrote his work, Abkar, in the form of imaginary travel to introduce mith and superstitions prevalent in the period of ignorance. This work, consist of twelve main topic, include worth and religious patterns about Arabic culture. İn this study, titles of poems like 'Abkar, Gayy river, Siccin valley, Hevcel, Hevber, Phoenix and superstition are wiewed and information about them is given. Keywords; Migrant literature, Şefîk el-Ma'lûf, İmaginary Travel, Hevber, Hevcel, Phoenix.