Writing as a challenge to victorian patriarchal values: Elizabeth Browning's Aurora Leigh
Victoria ataerkil toplumunun değerlerine bir başkaldırı olarak yazma: Elizabeth Barrett Browning'in Aurora Leigh adlı şiiri
- Tez No: 451369
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM UZUNDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Elizabeth Barrett Browning, Aurora Leigh, Victoria dönemi, Şiir, Elizabeth Barrett Browning, Aurora Leigh, Victorian period, Poetry
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı ve Kültür İncelemeleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Elizabeth Barrett Browning'in Aurora Leigh adlı uzun anlatı şiiri Victoria döneminde şair olmaya çalışan bir kadının hikayesini ele almaktadır. Ancak cinsiyet eşitsizlikleri ve çeşitli engellerden dolayı bu dönemde şiir yazmak kadınlar için kolay değildir. Evlilik, iş hayatı, eğitim ve edebiyat gibi alanlarda cinsiyete dayalı uygulamalar ele alınarak, kadınların bu alanlarda farklı engellerle karşı karşıya kaldıkları gösterilmektedir. Bu engel ve eşitsizliklere rağmen, Browning'in şiirindeki kadın kahraman Aurora Leigh şair olmaya kararlıdır. Sonunda şair olmayı başaran Aurora aynı zamanda kuzeniyle evlenmektedir. Aurora'nın başarısı ve bahsi geçen evlilik konusu kadınlığın şair olmak için bir engel teşkil etmediğini göstermektedir. Bu tez bir kadın olarak şair olma yolunda ataerkil toplumun değerlerinden dolayı karşılaştığı zorlukları ele almaktır. Aurora'nın bütün gelişim evrelerinin betimlenmesi ve kahramanın şiirdeki diğer karakterle ilişkileri erkeklerin kadınlığa bakış açısını gözler önüne sermektedir. Bu tez, ataerkil toplumun bu bakış açısını ele alarak, Browning'in Aurora Leigh adlı şiiri aracılığıyla Victoria toplumundaki geleneksel cinsiyet rollerini nasıl sorunsallaştırdığını, şiir dünyasında kadınların sesini nasıl duyurduğunu ve ataerkil toplumun değerlerine yazarak nasıl başkaldırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Elizabeth Barrett Browning's long narrative poem Aurora Leigh tells the story of a woman who strives to be a poet in the Victorian period. However, writing poetry was not easy for women due to gender inequalities and obstacles in this period. By discussing the gender-specific applications in many spheres such as marriage, employment, education and literature, I will try to display the fact that women faced different obstacles in those spheres in the Victorian period. Despite those obstacles and inequalities, Aurora Leigh, the heroine in Browning's poem is determined to be a poet. At last Aurora succeeds in becoming a poet and marries her cousin Romney Leigh. Her success and this marriage plot show that womanhood is not an obstacle for being a poet. This thesis aims to deal with the difficulties Aurora faces in her journey towards being a poet as a woman due to the values of the patriarchal Victorian society. Depiction of every stage of Aurora's growth and her experiences with some other characters in the poem show men's vision of womanhood. Discussing this vision of patriarchal society, this thesis shows how Browning problematizes conventional gender roles in the Victorian society, gives voice to women in the world of poetry, and uses writing as a challenge to the values of the Victorian patriarchal society by her Aurora Leigh.