Tüketicilerin marka şehir algılamaları: Kayseri örneği
The perception of consumers of the brand city: An example of Kayseri
  1. Tez No: 451444
  2. Yazar: DİDEM ALTUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLSUN SARIYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Şehir, Şehir Pazarlaması, Brand, City Branding, City Marketing
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Dünyada küreselleşmenin etkisiyle her şehir, diğer şehirlerle değer, yetenek ve bilgi paylaşımı konusunda rekabet içerisinde bulunmaktadır. Bir şehir bölge ya da ülke ürünlerini hizmetlerini daha rahat ve kârlı bir şekilde pazarlayabilir. İyi yatırımcıları, ziyaretçileri veya etkinlikleri kendine çekebilir ve böylece markalaşmış bir şehir olabilir. Buradan hareketle bu çalışmanın amacı; Kayseri şehrinin markalaşması ve Kayseri'nin marka şehir olmasıyla şehirdeki sağlanan faydayı ortaya çıkarmaktır. Bu çalışmada öncelikle marka, marka imajı, şehir markalaşması, şehir pazarlaması ve marka kişilikleri ele alınmıştır. Daha sonra Kayseri şehrinin marka kişilik boyutları belirlenmeye çalışılmıştır. Veriler, Kayseri'de yaşayan 504 vatandaşla yüzyüze anket yapılarak toplanmıştır. Kullanılan örnekleme yöntemi, katmanlı örneklemedir. Veriler, faktör analizi ve varyans analiziyle değerlendirilmiştir. Sonuçta Kayseri şehrinin boyutları; samimiyet, etkileyici, yetkin, sosyal ve coşkulu olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Every city is in a competition with other cities, due to the globalization too about volues, abilities and information sharing. A city, can commercialize products and service at district or country's more comfortably and more profitably. It may attract valuable investors, visitors and events. Thus it may be a branded city.Based on this the aim of this study is to make Kayseri a branded city and to reveal the benefit in the city that is made passible with Kayseri being a branded city. This study is the brand, the brand's image, city branding, city marketing and brand personality discussed of city. Then it is try to brand personality dimensions of Kayseri city. Data has been collected from 504 citizen living Kayseri via questionnaire. The sample of the survey is determined by stratified sampling method. Data were evaluated using factor analysis and variance analysis. Finally, brand personality dimensions of Kayseri city are emerged as sincerity, impressive, competent, social and enthusiastic.