Fiziki özellikleri ve beşeri etkileriyle: Küçük Buzul Çağı (1300-1850)
Little Ice Age (1300-1850): A focus on physical features and effects on humans
  1. Tez No: 451468
  2. Yazar: GÜNEYİ VURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARBAROS GÖNENÇGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük Buzul Çağı, Buzullar, Fransız Devrimi, Celali İsyanları, Lıttle Ice Age, Glaciers, French Revolution, Celali Revolts
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Genel olarak Küçük Buzul Çağı 1300-1850 tarihleri arasında sıcaklıkların en az 1oC düştüğü, buna bağlı olarak da örtü ve dağ buzullarının yayılım alanlarının genişlediği hemen hemen dünyanın her bölgesinde çeşitli düzeylerde etkiye sahip iklimsel salınımların ani olarak meydana geldiği bir dönem olarak tanımlanabilir. Her ne kadar buzul dönemi olarak nitelendirilse de küresel olarak tüm dünyanın aynı ölçüde etkilendiği bir buzul çağından bahsetmek yanlış olacaktır. Etki derecesi zamana ve mekâna göre değişiklik gösterir. Bunun yanında Küçük Buzul Çağı'nı önemli kılan temel etken özellikle toplumlar üzerinde yaratmış olduğu etkilerdir. Küçük Buzul Çağı süresince birçok isyan (Celali İsyanları vb.), toplumsal olay (Fransız Devrimi vb.) ve savaşlar meydana gelmiştir. Tüm bu olaylar Küçük Buzul Çağı ile doğrudan veya dolaylı olarak ilişki içindedir. Bu tezde bu ilişkinin neler olduğu ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Çalışma alanı Avrupa, Akdeniz Havzası ve Osmanlı İmparatorluğu coğrafyasından (özellikle 1590'lardaki Anadolu kuraklığı ve Mısır'da Nil nehri taşkınları) oluşmaktadır. Çalışmanın sonuçları ise Küçük Buzul Çağı'nın ekonomi, sosyal, siyasal ve sanat başta olmak üzere birçok alanda etkisinin olduğunu ve Fransız Devrimi gibi tüm dünyayı etkileyen, Celali İsyanları gibi Osmanlı İmparatorluğu'nu çok uzun yıllar uğraştıran büyük toplumsal olayların tek nedeni olmasa bile önemli bir bileşeni olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In general terms, Lıttle Ice Age can be defined as a period of between 1300-1850 when the temperature decreased at least 1oC which gave rise to the icrease in the expansion areas of glaciers having an impact in every other ragion in the World at different ranges with sudden climatic oscillation. While this period of time is named as Lıttle Ice Age, it is wrong to speak of a global era affecting the whole world in the same extend. The impact shows changes according to time and space. Furthermore, the factor making Lıttle Ice Age important is especially the effects it created on different societies. During this period of time, many revolts (Celali Revolts), social events (French Revolution) and wars took place. All these events are relation between these two is tried to be revealed. The study focuses on Europe, Mediterranean Basin and Ottoman Empire ( especially Anatolian drought in 1590s and Nile flooding in Egypt). In the end, it was found out that Lıttle Ice Age affected many many areas like economy, social life, politics and art and that it was one of the most important elements that gave rise to scial events like French Revolution which created an impact in the World scale, and the Celali revolts which had become a major problem for Ottomans for. a long time.