Sosyalist devletten sosyal devlete: Rusya refah rejiminin oluşumu
From socialist state to social state: The formation of the Russian welfare regime
- Tez No: 451482
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT MURAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Refah Devleti, Sosyal Devlet, Sosyal Politika, Sovyetler Birliği, Sosyalist Devlet, Rusya, Refah Rejimleri, Esping-Andersen, Rusya Refah Rejimi, Yola Bağımlılık, Politika Yayılımı, Metasızlaştırma, Toplumsal Tabakalaşma, Aile-dışıcılık, Welfare State, Social State, Social Policy, Soviet Union, Socialist State, Russia, Welfare Regime Typology, Esping-Andersen, Russian Welfare Regime, Path Dependence, Policy Diffusion, De-commodification, Stratification, De-familialism
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Rusya'da yaşanan sosyo-ekonomik ve politik gelişmeler sonucu devletin sosyal sorunlara tutumu dolayısıyla sosyal politika anlayışında çarpıcı değişim gözlenmektedir. Rusya'da sosyal politika alanında terk edilen ve benimsenen ilkeler Rusya refah rejiminin oluşumuna yönelik bir ipucu vermektedir. Bu doğrultuda çalışmada Esping-Andersen'in refah rejimleri tipolojisi referans alınarak Rusya refah rejiminin oluşumunun incelenmektedir. Çalışmanın hipotezi,“yola bağımlılık”ve“politika yayılım”yaklaşımlarının desteklediği iki ayrı varsayım üzerinden kurgulanmaktadır. Yola bağımlılık yaklaşımı çerçevesinde Rusya'da kendine özgü bir refah rejimi oluşmakta olduğu iddia edilmekteyken, politika yayılımı yaklaşımı doğrultusunda Rusya refah rejiminin Esping-Andersen'in refah rejimleri tipolojisinde yer alan refah modellerinden birinin özelliklerine uygun düşeceği varsayılmaktadır. Çalışmada Rusya sosyal politika düzenlemelerinin her iki yaklaşım çerçevesinde gerçekleştiği gözlemlenmektedir. Dolayısıyla Rusya refah rejiminin ne devletçi ne de liberal model olarak tanımlanabilecek kendine özgü bir nitelikte olduğu sonucu çıkartılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Russian welfare system structure have undergone constant reform after the collapse of the Soviet Union. Consequently, explanation for the contemporary Russian welfare model that in the process of formation is going to become more of an issue in recent welfare state studies. Thus, this study aims to examine whether the socio-economic and political restricting after the collapse of the Soviet Union has brought new form of welfare regime in Russia. In this context, Esping-Andersen's welfare regime typology is scrutinized as the main theoretical background of this study. The assumptions of the study are supported with the“path dependence”and“policy diffusion”approaches. When looking at the formation of the Russian welfare regime through a path dependency approach it can be assumed that there is emerging a new type welfare regime in Russia. Nevertheless, when taking the policy diffusion approach into the account it can be assumed that the Russian welfare regime formation is going to be fit into the Esping-Andersen's welfare regime typology. Accordingly, it seems reasonable to conclude that the emerging a new type of welfare regime in Russia neither statist nor liberal.