Soybağı ve soybağı alanında oluşabilecek hukuksal problemler
Filiation and legal discussion concerning the establishment of filiation
  1. Tez No: 451572
  2. Yazar: BİLGE ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TUFAN ÖĞÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Soybağı, Kişiliğin Başlangıç Anı, Yapay Döllenme Teknikleri, Embriyo, Çocuk Menfaati, Taşıyıcı Annelik, Genetik-Biyolojik Bağ, Filiation, Beginning of Legal Personality, Artificial İnsemination, Embryo, Utility of Child, Surrogate Motherhood, Genetic-Biological Diagnosis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Çalışmamızın amacı, anne-baba ile çocuk arasında soybağı ilişkisinin nasıl kurulacağını, buna ilişkin kanuni düzenlemeleri ve doğal yöntemle çocuk sahibi olamayan çiftlerin başvurdukları yapay döllenme tekniklerini incelemektir. Öncelikle doğal yöntemle dünyaya gelen çocuklar bakımından soybağı ilişkisinin nasıl kurulacağı mevzuatımız çerçevesinde incelenmiştir. Ancak tıp ve genetik alanındaki gelişmeler karşısında çiftler artık doğal döllenmenin yanı sıra yapay döllenme teknikleri ile de çocuk sahibi olmaya başlamıştır. Türk Medeni Kanunu bu gelişmeler karşısında yetersiz kalmış, soybağı alanında hukuksal sorunların ve tartışmaların olmasına neden olmuştur. Biz de bu tartışmalara ülkemiz mevzuatı, doktrin görüşleri, dünya mevzuatı ve yerel-yabancı mahkeme kararları çerçevesinde çözüm bulmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, to investigate how relationship of filiation will be established between child and parent, regulations about this subject and artificialinsemination techniques applied by parents who can't have children via natural ways or those who wish to find out whether their child to be born suffers from a genetic disease along with current bioethical debates here on. Firstly, establishment of filiation in terms of borned in via natural ways explained acording to Turkish Civil Law. But nowadays, thanks to development in area of medical and genetic, couples have started to have a child by artificial insemination as well as via natural ways. As The Civil Law doesn't consider articles about artifical insemination, various problems can be exist in establishment of filiation. Therefore, we also gave place and tried to find out which those in the light of decisions of local-foreign courts, legal-foreign regulations and view of doctrin.