Yükselen piyasalarda makroekonomik kırılganlık ve Türkiye örneği
Macroeconomic vulnerability in emerging markets and the case of Turkey
- Tez No: 451620
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Makroekonomik Kırılganlık, Yükselen Piyasalar, Macroeconomic Vulnerability, Emerging Markets
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Teknoloji ve Sanayi İktisadı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Ekonomik kırılganlık, başta yükselen piyasalar olmak üzere, ekonomileri dış şoklara karşı savunmasız hale getiren ve sistemin işleyişini bozan önemli bir sorundur. Ekonominin yapısına göre her ülkede farklı kaynakları olan kırılganlıklar, piyasalarda risk ve belirsizliği artırmakta, bu nedenle de istikrarsızlık yaratmaktadır. Özellikle yatırımları ve dış ticareti doğrudan etkileyen, bu kanallar aracılığıyla da ekonominin tümüne zarar veren ekonomik kırılganlık, yükselen piyasalarda sürdürülebilir büyümenin önünde büyük bir engel oluşturmaktadır. Bu açıdan kırılganlık, ele alınması gereken önemli bir sorun olarak öne çıkmaktadır. Makroekonomik kırılganlığın yükselen piyasalar ve Türkiye için incelendiği bu çalışmanın amacı, ekonomik şoklara hızlı ve büyük tepkiler verilmesine neden olan bu sistemsel özelliğin hangi göstergeler tarafından belirlendiğinin tespit edilmesi ve Türkiye'nin bu göstergelere göre kırılgan olup olmadığının analiz edilmesidir. Çalışmada öncelikle“kırılganlık”ve“yükselen piyasa”kavramları tanıtılarak yükselen piyasalar incelenmiş; ardından makroekonomik kırılganlığın ölçümünde kullanılan göstergeler açıklanarak, belirlenen yükselen piyasaların bu göstergelere göre kırılgan olup olmadığı değerlendirilmiştir. Son olarak Türkiye'nin makroekonomik görünümü incelenmiş ve ardından kırılganlık analizi yapılmıştır. Çalışmanın bulguları; belirtilen kriterler üzerinden değerlendirilen yükselen piyasaların farklı göstergelere göre kırılganlık gösterdiği, yüksek kırılganlık seviyelerinden dolayı hızlı yükselişlerinin ardından yaşanan herhangi bir şokta ani düşüşler yaşadıkları ve Türkiye'nin başta cari denge olmak üzere, enflasyon, dış borç stoku ve döviz rezervi göstergelerinin tehlike yaratabilecek düzeyde kırılganlık oluşturduğu şeklindedir.
Özet (Çeviri)
Economic vulnerability is an important problem that makes economies, especially in emerging markets, defenseless against to external shocks and damages the mechanism of the system. Vulnerabilities, which have different sources in every country, increase risks and uncertainty, therefore generate instability. Economic vulnerability which prevents sustainable growth in emerging markets and especially affects investments and international trade, and harms economy as a whole within this context. In this regard, vulnerability comes into prominence as a problem that must be dealt with. This study aims to examine on macroeconomic vulnerablities in emerging markets and Turkey by determining indicators of this systematic characteristic that causes immediate and grand responses to economic shocks, and to analyze as to whether or not emerging markets, particularly Turkey, vulnerable. In this study, firstly emerging markets have been analyzed by introducing the notions vulnerability and emerging markets, then the indicators which are used for calculation of macroeconomic vulnerabilities have been explained whether or not the emerging markets are vulnerable in relation with these indicators. Finally, Turkey's macroeconomic outlook has been investigated and vulnerability has been analyzed for Turkey. In conclusion, the findings of this study show that the emerging markets which are evaluated by the mentioned criterians may be vulnerable according to different indicators, it may have sudden drops after quick rises due to the high level of vulnerability and indicators in Turkey which regards to inflation, external debt stocks, foreign exchange reserves and especially current balance are risky in a considerable level.