Borsada uygulanan açığa satış işlemlerinin İslam Hukuku açısından değerlendirilmesi
The evaluation of short-selling transactions within the stock market from the stand point of Islamic Law
- Tez No: 451677
- Danışmanlar: PROF. SERVET BAYINDIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, İslam İktisadı, Açığa Satış, Borsa, Menkul Kıymet, Akit, Bey, Rehin, Islamic Law, Islamic Economy, Short-Selling, Stock Market, Securities, Contract, Transaction, Pledge
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Günümüzde menkul kıymet borsalarında birçok farklı finansal işlem gerçekleştirilmektedir. Bunlardan birisi de menkul kıymetlerin açığa satılması işlemidir. Açığa satış işlemi bir finansal ürün olarak fıkhî açıdan tahlile muhtaç çeşitli konular barındırır. Fıkhî açıdan başlıca temel konular; gerek açığa satış işleminin başlangıcında gerekse sonlandırılması aşamalarında rehin bırakılan menkul kıymet veya nakdi gelirden faydalanılması konusu, mülkiyette olmayan menkul kıymetlerin satılması ve bir akit içinde başka bir akdin veya menfaatin şart koşulmasıdır. Bu tezin birinci bölümde açığa satış işlemiyle ilgili kavramlara ve kısaca tespit edilen fıkhî konulara, ikinci bölümde işlemin aşamalar şeklinde uygulanışına, türlerine ve iktisadi açıdan işlemle ilgili ileri sürülen görüşlere, üçüncü bölümde ise tespit edilen fıkhî konuların klasik ve modern kaynaklardaki işlenişi ve bu çerçevede ortaya çıkan görüşler açısından açığa satışın fıkhî tahliline yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Presently, many different types of financial transactions take place within the stock markets. One of these is the transaction of short-selling of securities. The short-selling transaction consists of various matters that require analysis from the standpoint of Islamic law. Such essential matters consist of; the making use of the pledged securities or cash returns in either at the beginning or the termination of the short-selling process, the selling of securities that are not in ownership, and the stipulation of a contract or a benefit as a condition for another contract. The first section of this thesis focuses on the related concepts of short-selling and a brief mention of the subjects in relation to Islamic law. The second section will analyze the transaction's application process and its phases, its types, and explain the economic standpoints in regards to the transaction. The third section will provide the evaluation of the topics identified for analysis which have beensought in classical and modern sources, as well as the evaluation of the views that come out of this process within the context of Islamic law in regards to short-selling transactions.