Joaquin Rodrigo'nun gitar eserlerindeki teknik zorluklara metodolojik bir yaklaşım
A methodological approach to technical challenges in Joaquin Rodrigo's guitar works
- Tez No: 451691
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ERDEM SÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Joaquin Rodrigo, gitar tekniği, performans teknikleri, Rodrigo, guitar technique, performance techniques
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Piyano Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Gitar Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tezde amaçlanan, Joaquin Rodrigo'nun gitar için yazmış olduğu eserlerde karşılaşılan bir takım teknik zorlukların çözülmesi ve gerekli genel teknik altyapının oluşturulmasıdır. Bu bağlamda, besteci hakkında bilgiler toplanarak bestecinin neden zor teknikleri tercih ettiği, müzikal yapısı gibi birçok donanımı da göz önünde bulundurarak gerekli araştırma ve çalışmalar yapılmıştır. Tezin birinci bölümünde; Rodrigo'nun hayatı ve eserleri, ikinci bölümünde; bestecinin müzikal stili, etkilendiği dönemler, akım ve çalgılar gibi konulara yer verilmiştir. Son bölümde ise; bestecinin bazı eserlerinde kullandığı sağ ve sol el tekniklerinde karşılaşılan zorluklar tespit edilerek çözümlerine yönelik genel gitar tekniğinin gelişimi ve eserlerin teknik zorluk teşkil eden bölümlerine alternatif performans teknikleri üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation is to focus on solutions of the technical challenges of Joaquin Rodrigo's guitar works and construct examples of techniques which will aid in developing a technical base. For this purpose research on the composer was undertaken to understand why such challenging techniques were chosen taking into consideration effects such as musical style and influences. The first part of the dissertation focuses on Rodrigo's life and work whilst the second part concentrates on his musical style, musical epochs he was influenced by and the musical instruments he was interested in. Finally, a detailed look at some of his work will be made where difficult techniques were identified using both the left and right hand. These will be used to offer improvements to general guitar technique and look for alternative solutions to tackle the challenging passages.