Joaquin Rodrigo'nun gitar eserleri ve 'Invocacion y Danza' adlı eserinin incelenmesi
The guitar works of Joaquin Rodrigo and the analysis of 'Invocacion y Danza'
  1. Tez No: 300362
  2. Yazar: ATAHAN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. SELEN BUCAK
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Rodrigo, Ulusalcılık, Yeni klasisizm, Besteci, Gitar
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Piyano Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu eser metni çalışmasında Joaquin Rodrigo'nun solo gitar eserleri ve Invocacion y danza adlı eseri incelenmiştir. Çalışmaya Rodrigo'nun hayatı, bestecilik çizgisini oluşturmasında rol oynayan diğer İspanyol besteciler, yirminci yüzyılda İspanyol müziğinin biçimlenmesini sağlayan akımlar ve diğer önemli gelişmelerin incelenmesiyle başlanılacaktır.Çalışma, İspanyol ulusalcılık akımının ve çağdaş müziğinin oluşmasında önemli bir rol oynayan geleneksel İspanyol müzikleri hakkında bilgiler verilerek devam edecektir. İlerleyen bölümlerde İspanya'nın gitar müziği tarihindeki önemi vurgulanacak ve yirminci yüzyıl klasik gitar müziği tarihi hakkında bilgiler aktarılacaktır.Çalışmanın son bölümünde Rodrigo'nun gitar besteciliği anlayışı değerlendirilecek ve en çok yorumlanan solo gitar eserleri hakkında bilgiler verilip, bu eserlerin genel özellikleri anlatılacaktır. Bu eserlerden biri olan ?Invocacion y danza? adlı eser detaylı olarak incelenip, üzerinde teknik analiz yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
This analysis is based on the solo guitar works of Joaquin Rodrigo and his masterpiece, Invocacion y danza. First, I will give brief information about the life of Joaquin Rodrigo, other Spanish composers had influenced his composition style, trends and other important factors which have contributed on formation of 20th century Spanish music.This analysis will continue with information about Spanish nationalism movement and traditional Spanish music types that contributed to the formation of contemporary music. It will emphasize the importance of Spain on the guitar music and continue with information about 20th century classical guitar music history.My work is concluded with an abstract on the composition concept of Rodrigo at guitar music and brief information about his mostly performed solo guitar works with their main features. Finally Invocacion y danza, one of these works, will be discussed in details with its technical analysis.Key words : Rodrigo, Nationalism, New classicism, Composer, Guitar