Wittgeinstein felsefesinde dil oyunları ve anlam ilişkileri
Language games and meaning relations in Wittgeinstein's philosophy
- Tez No: 451748
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NACİYE ATIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Anlam, olgu, betimleme, dil oyunları, sosyo-kültürel
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tezin amacı, Wittgenstein'ın dil oyunları probleminin ne olduğunu açıklamak ve anlamsal gerilimleri ortaya koymaktır. Wittgenstein, felsefe anlayışında tüm felsefe sorunlarına çözüm bulmayı amaçlar. O'na göre Felsefedeki tüm sorunlar, aslında dil sorunudur. Bundan dolayı dünya sorunlarının çözülmesi için, önce dil sorunlarının çözülmesi gereklidir. Dil sorunu esasen anlam sorunudur. Daha doğrusu, bir şeyin ne anlama geldiği problemidir. İlk dönem dil anlayışı, anlamın olguyu tam olarak betimlemesine göre değerlendirilir. İkinci dönem dil anlayışı dili, çok anlamlı bir sürece götüren sosyo- kültürel pratiklerdir. Anlam sorunu, bireylerin belirli bir takım şifrelerin bulunduğu kültürel kodlar olarak değerlendirir. Wittgenstein bu kodları, dil oyunları olarak adlandırır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to explain what Wittgenstein's language games are and to present semantic tensions. Wittgenstein aimed to find solutions to all philosophical problems in his understanding of philosophy. According to him, all the problems in Philosophy are in fact language problems. Therefore, in order to solve the Word problems. Language problems must be solved first. The language problems is essentially a matter of meaning rather than what something means. Rather, it is the problem of what something means. The first term understanding of language is judged according to the exact representation of the meaning. Second language understanding is language, socio-cultural practices leading to a very meaningful process. The question of meaning is the cultural codes in which individuals have a particular set of codes. Wittgenstein calls these codes language games. Key word: Meaning, matter of fact, description, game of language, socio-cultural Advisor:Yrd. Doc. Dr. Naciye ATIŞ, Department of philosophy, University of Mersin.