Sivas-Ulaş yöresi sölestit cevheri ve yankayaçları için optimum patlatma koşullarının araştırılması ve kayaç özellikleri ile ilişkilendirilmesi
Investigation of optimum blasting conditions for celetite ore and overburden at Sivas-Ulaş Region and relations with rock properties
- Tez No: 45177
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET DEMİRCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Basamak Patlatması, Özgül Şarj, Kaya özellikleri, Titreşim Ölçer Yersarsıntısı ve Gürültü ölçümü, Patlatma Verimliliği, Bench Blasting, Specific Charge, Rock Properties, Blastmate, Ground Vibration and Air Blast Measurements, Blasting Efficiency
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
İİ ÖZET Doktora Tezi SIVAS-ULAS YÖRESİ SÜLESTİT CEVHERİ VE YANKAYACLARI İÇİN OPTİMUM PATLATMA KOŞULLARININ ARAŞTIRILMASI VE KAYAC ÖZELLİKLERİ ÎLE İLİŞKİLENDİRİLMESİ KAHRIMAN Cumhuriyet üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ahmet DEMİRCİ İkinci Danışman: Y. Doç- Dr. Atilla CEYLANOCLU Bu tez kapsamında, Sivas Ulaş Sölestit Acık işletmesi'ndeki kaya birimlerinin, optimum patlatma koşullarının belirlenmesi amaçlanmıştır. öncelikle, arazi ve laboratuvar çalışma sonuçları kullanılarak kaya birimlerinin mühendislik (madde ve kütle) ve kazılabilirlik sınıflamaları yapılmıştır. Jips, annidrit ve şöleştit birimleri için halen uygulanmakta olan model ve kaya özellikleri gözonüne alınarak, deneme ve yanılma yöntemiyle optimum patlatma koşulları belirlenmiştir. Patlatma verimliliğinin belirlenmesinde, yükleyici ve/veya kırıcı performansları ile birim maliyetler gözönüne alınmıştır. Aynı zamanda patlatmadan kaynaklanan yersarsıntısı ve gürültü ölçümleriIII yapılmış, ölçekli mesafe ve parçacık hızı veri çiftleri kullanılarak çevre problemlerinin çözümüne yönelik ampirik bir ilişki geliştirilmiştir. Bu çalışma kapsamında, özgül şarj ve bazı kaya özellikleri arasında belirli ilişkiler araştırılmış ve sonuçlandırılmıştır. Ayrıca çoklu regresyon analizi yardımıyla özgül şarjın, kaya özelliklerine bağlı ilişkileri bulunmuştur. Hem daha anlamlı, nemde oldukça yüksek korelasyonlu bu ilişkiler; uygulamaya yönelik olarak önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis INVESTIGATION OF OPTIMUM BLASTING CONDITIONS FOR CELESTITE ORE AND OVERBURDEN AT SÎVAS-ULAS REGION AND RELATIONS WITH ROCK PROPERTIES Ali KAHRÎMAN Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Supervisor: Prof- Dr. Ahmet DEMIRCÎ Co-Supervisor: Yrd.Doç.Dr. Atilla CEYLANOGLU Within the scope of this thesis, it was aimed to determine the optimum blasting conditions of rock units at Sivas-Ulaş Celestite Open-Pit Mine. Initially, the engineering (mass and material) and diggability classifications of rock units have been done by using the results of field and laboratory studies. The optimum blasting conditions for gypsum, anhydride and celestite were determined by tria 1-and-error method, considering the existing blasting model and rock properties. Shovel and/or primary crusher performances and unit costs analysis were taken into consideration for the determination of blasting efficiency. Meanwhile, the measurements of ground vibration and air blast produced from blasting were carried out and an empricalrelationship was developed to eliminate the complaints resulting from ground vibration and air blast by using data pairs of scaled distance and particle veloc i ty. In this study, designated relationships have been searched and obtained between specific charge and some rock properties. In addition, specific charge relations, depending on rock properties were found out by multiple regression analysis. These significant and highly correlated relationships have been suggested for application purposes.