360 derece performans değerleme sistemi ve Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketi'nde bir uygulama
360 degree performance appraisal system and an implement in Turkish Telecommunication Corporation
  1. Tez No: 451800
  2. Yazar: CANSU İLKKILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, Performans Değerleme, 360 Derece Performans Değerleme, Türk Telekomünikasyon A.Ş, Performance, Performance Appraisal, 360 Degree Performance Appraisal, Turkish Telecommunication Corporation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırma, 360 derece geribildirim yöntemi ve bu yöntemin iş başarısına olan etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketi'nde 360 derece performans değerleme sistemine dahil olan çalışanlar üzerinde yapılmıştır. Araştırmada 103 çalışan üzerinde anket araştırması yapılmıştır. Uygulanan ankette performans değerleme sisteminin etkilerini belirlemeye yönelik 32 maddelik ölçek kullanılmıştır. Araştırma ile toplanan veriler istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Kruskal Wallis H- testi, Mann Whitney-U testi kullanılmıştır. Araştırma liderlik, görevi yönetme, değişime uyabilmek, iletişime etki, insan ilişkileri, sonuç üretme, personeli yetiştirme ve geliştirme ve performans değerleme de genel etkinin x̄=3,212 ortalama ile orta düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Performans değerleme sisteminin etkilerinin bulunduğu yerde çalışma süresi, çalışılan bölüm, unvan, daha önce kurumdan başka yerde çalışma durumu, medeni durum, mesleği isteyerek seçme durumu, çalışılan başka yerde 360 derece performans sistemi olma durumu ile ilişkili olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca mesleki deneyim, yaş, çalışılan bölüm, cinsiyet, eğitim durumuna göre performans değerleme sisteminin farklılıklar gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This is research, 360 degree feedback method and the effect of this method on business success. The research was conducted on the employees included in the 360 degree performance evaluation system of Turkish Telecommunication Corporation. A survey was conducted on 103 employees in the survey. 32-item scale was used in the survey to determine the effects of the performance evaluation system. The collected data were analyzed using statistical package program. In the analysis of the data, descriptive statistics, Kruskal Wallis H-test, Mann Whitney-U test were used. The research has reached the conclusion that the overall effect is moderate with x̄=3,212 means, with leadership, task management, adaptation to change, communication impact, human relations, outcome production, personnel training and development and performance appraisal. It has been determined that the performance evaluation system is not related to the time of the study where it is working, the department studied, the title, the previous working place other than the institution, the marital status, the voluntary occupation, and the 360 degree performance system. In addition, the results of the performance evaluation system vary according to the occupational experience, age, department, gender, and educational background.