Kültürün hedonik satın alma davranışına etkisini belirlemeye yönelik Alman ve Türk kadın tüketiciler üzerine bir uygulama
A research on determining the effect of culture on hedonic purchase behavior, comparison of German & Turkish women consumers
- Tez No: 451799
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED ASIF YOLDAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hedonizm, Kültür, Satın Alma Davranışı, Hedonism, Culture, Purchasing Behaviour
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Araştırmanın amacı, Alman ve Türk kadın tüketicilerin hedonizim- kültür ilişkisinin tekstil ürünlerinin satın alma kararına etkilerini incelemektir. Araştırmanın alan yazın taramasında kültür; modernizm, postmodernizm ve tüketimin antropolojisi; hedonizm, tüketim, satın alma davranışı ve alışveriş teorileri konu ile bağlantılı olarak ele alınarak tüketicilerin satın alma kararına kültürel etkilerin mi yoksa hedonik tutumların mı baskın olduğu tespit edilecektir. Çalışmanın yöntemi kapsamında, araştırma deseni, örneklem seçimi, hipotezler ve veri toplama bilgileri detaylı olarak verildikten sonra, son bölümde araştırmanın sonuçları ve analizler yer almaktadır. Sonuç kısmında ise, her iki kültürdeki alışveriş tutumlarında kültür ve hedonik davranışların etkisi irdelenecektir. Araştırmanın bulguları doğrultusunda, küreselleşen ekonomide sürekli değişen koşulların, firmaların satış politikalarında ihtiyaçlarına yönelik hizmet önerilerinin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Pazarlama alanında hedef kitlenin tüketim alışkanlıklarının bilinmesi önemlidir. Uluslararası pazarlama alanında ise, kültürel farklılıklar ve kültürel farklılıkların tüketici davranışlarını etkileme boyutu oldukça önemlidir. Küreselleşen iş dünyasında rekabet avantajı sağlayabilecek konulardan biri de çapraz küresel araştırmalardır. Kültürlerarası karşılaştırmalı çalışmaların neticesinde, işletmeler farklı kültürlerdeki tüketici taleplerine yönelik farklı ürün ve hizmetler sunabilirler. Sonuç olarak çalışmada ele alınan konu, tekstil sektöründe kadın tüketicilerin satın alma davranışının kültürel ve hedonik davranışları ile ilişkilendirilmesidir. Bu çerçevede varılan sonuca göre, tekstil sektöründe faaliyet gösteren işletmeler, hedonizm, kültür ve satın alma davranışları arasındaki ilişkileri kavrayabildikleri ölçüde, pazarlama stratejilerini oluşturabilecekleri gibi ürün ve hizmet çeşitlendirmesine de gidebilirler.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of cultural and hedonical behaviours on purchasing decisions of women consumers on two different cultures. It will be determined that if cultural effects or hedonical behaviours are dominant on purchasing desicions after considering culture; modernism, postmodernism and anthropology of consumption; hedonism, consumption, purchasing behaviour and shopping theories in literature review of research. Conclusions and analyses of research are given after method of study, research design, selection of samples, hypotheses and data gathering informations are given in detail in method chapter. In conclusion section, the effect of hedonic behaviours and culture in shopping behaviours will be studied. Towards the findings of the study, it is aimed that developing new service offers for the needs of constantly changing conditions within the global economy and selling policies of the firms.It is important to know the consumption habits of target group in marketing. But for the international marketing, cultural differences and how much cultural differences affects consumer behaviours are so important. One of the points that can provide competitive advantage in globalizing business world is cross cultural studies. In consequence of intercultural comparative studies, different products and services are offerable for consumer demand in different cultures. Subject of this study is associating the behaviour of purchasing of female consumers in textile sector with cultural and hedonic behaviours of them. As a result of study, textile businesses can either form their marketing strategies or diversify their products and services.