Farklı azot ve potasyum dozlarının TTM-813 melez mısır çeşidinin dane verimi, verim unsurları ve kalite özellikleri üzerine etkileri
  1. Tez No: 45183
  2. Yazar: İBRAHİM SERİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BAYRAM SADE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hybrid corn, nitrogen, potassium, yield, morphological characters and Crude protein rate of grain. Hi
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Öz Yüksek Lisans Tezi FARKLI AZOT VE POTASYUM DOZLARININ“TTM-813”MELEZ MISIR ÇEŞİDİNİN (Zea mays L. indentata S.) DANE VERİMİ, VERİM UNSURLARI VE KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ ibrahim Serin Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Bayram SADE 1995, Sayfa: 48 Jüri: Prof.Dr. İhsan ÖZKAYNAK : Yrd. Doç.Dr. Bayram SADE : Yrd.Doç.Dr. Ali TOPAL Bu araştırma, 1993 yılında Konya Bahri Dağdaş Milletlerarası Kışlık Hububat Araştırma Merkezi deneme tarlalarında ve sulu şartlarda farklı azot ve potasyum dozlarının“TTM-813”melez mısır çeşidinin dane verimi, verim unsurları ve kalite özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.“Tesadüf blokları”deneme desenine göre faktöriyel düzende üç tekerrürlü olarak kurulan bu araştırmada, 5 farklı Azot dozu (0, 5 kg/da, 10 kg/da, 15 kg/da ve 20 kg/da N) ve 4 farklı potasyum dozu (0, 4 kg/da, 8 kg/da ve 12 kg/da) uygulanmıştır. Araştırmada en yüksek dane verimi, 674 kg/da ile 20 kg/da N + 8 kg/da K2O uygulanan deneme parsellerinden elde edilmiştir. Bu araştırmada; koçan uzunluğu, koçan çapı, bitki boyu, ilk koçan yüksekliği, koçanda dane sayısı, koçanda dane ağırlığı, artan azot dozlarında genellikle artmış ve bu durum dane verimindeki değişime büyük ölçüde benzerlik göstermiştir. Uygulanan potasyum dozlarına bağlı olarak bu özelliklerde artış ya da azalmalar olmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Melez mısır, azot, potasyum, verim, morfolojik özellikler, dane ve ham protein oram.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECTS OF DIFFERENT NITROGEN AND POTASSIUM DOSES ON THE GRAIN YIELD, YIELD COMPENENTS AND QUALITY CHARACTERS OF“TTM-813”HYBRID CORN VARIETIES (Zea mays L. indentata S.) Ibrahim SERİN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Field Crops Supervisor: Ass. Prof. Dr. Bayram SADE 1995, Page: 48 Jury : Prof.Dr. İhsan OZKAYNAK : Ass. Prof. Dr. Bayram SADE : Ass.Prof.Dr. Ali TOPAL This research was conducted to determine the effects of different nitrogen and potassium doses on the grain yield, yield compenents and quality characters of“TTM-813”hybrid corn variety in Konya International Bahri Dağdaş Winter Wheat Research Institute under irrigation conditions in 1993. In the research arranged with respect to the randomized block experimental design in the factorial design with three replications. 5 nitrogen doses (0, 5 kg/da, 10 kg/da, 15 kg/da and 20 kg/da) and 4 potassium doses (0, 4 kg/da, 8 kg/da and 12 kg/da) were applied. The aplication of 20 kg/da N + 8 kg/da K gave the maximum grain yield with 674 kg/da. In the research nitrogen doses affected positively on the ear lenght, ear diameter, grain number and weight per ear, plant height, first ear height and this effect was similiar to the effect on grain yield. These characters were increased or decreased by applied potassium doses.