Hans-Georg Gadamer'in Hakikat ve Yöntem isimli eserinde fenomenolojik yöntem
Phenomenological method in Hans- Georg Gadamer's Truth and Method
- Tez No: 451849
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHSİN GÖRGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: fenomenoloji, hermeneutik, anlama, hakikat, yöntem, tecrübe, phenomenology, hermeneutics, understanding, truth, method, experience
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Gadamer'e gelinceye kadar fenomenolojik yöntemin geçirdiği dönüşüm ve değişimler, Hakikat ve Yöntem'de yeni bir şekle bürünmüştür. Çalışmamızda fenomenolojik yöntemin yaşadığı dönüşüm ve değişim irdelenmekle birlikte, Gadamer'in Hakikat ve Yöntem'de bu yöntemle irtibatı ve nasıl uyguladığı gösterilmiştir. Hakikat tecrübesine maruz kalan insanın yaşadığı hâl(ler)in fenomenolojik yöntemi kullanarak betimleyen Gadamer'in Hakikat ve Yöntem eserine de fenomenolojik projeksiyondan yaklaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The transformations and changes in the phenomenological method up to Gadamer took on a new shape in his Truth and Method. This study examines both changes and transformations in and Gadamer's relation to the phenomenological method and how it was applied in Truth and Method. Gadamer used the phenomenological method to describe the state(s) of people who are exposed to the truth experience, so we will discuss Truth and Method in terms of phenomenology.