Öğrencilerin okul dışı vakitlerinin değerlendirilmesinde ailelerin rolü ve okul sosyal hizmeti
The role of family in the evaluation of students' non-school hours and school social work
  1. Tez No: 451919
  2. Yazar: HÜLYA YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Ebeveyn, Akademik Başarı, Okul Dışı Aktiviteler, Okul Sosyal Hizmeti, Education, Parent, Academic Achievement, School Activities, School Social Work
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Eğitim, bütün toplumların üzerinde çalıştığı ve iyileştirmek için çaba gösterdiği vazgeçilmez bir unsurdur. Her yönüyle sağlıklı ve donanımlı yetişmiş çocuklar ülkelerin geleceğinin garantisidir. Öğrencilerin okul ortamlarındaki eğitimleri kadar okul dışı vakitlerindeki eylemleri de onların gelişimlerinin bir parçasıdır. Çocuklar kendilerini dezavantajlı konuma düşürecek zararlı alışkanlıklarının çoğunu okul dışı vakitlerinde edinmektedirler. Velilerin çocuklarının eğitimlerini etkili yönlendirme yeterliliğine sahip olmaları, sosyal ve kültürel sermayelerini bu konuda kullanabilmeleri çocukların biyo-psiko-sosyal gelişimlerini olumlu etkilemektedir. Bu konuda yeterli olmayan velilerin desteklenmesi okul sosyal hizmeti kapsamında gerçekleştirilebilir. Çocukların birçok sorununun okul sosyal hizmet uygulamalarıyla çözülebileceği hatta önlenebileceği düşünülmektedir. Bu araştırmada; serbest zaman etkinlikleri çocuklara faydaları birçok yönden bakılarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın evrenini Sakarya Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı liselerin birinci sınıf öğrencileri ve anne-babaları oluşturmaktadır. Sakarya İli Serdivan ve Adapazarı ilçelerinde bulunan liselerden uygun bir örneklem grubu seçilmiş, uygulanan anketlerle çocukların ve ebeveynlerinin öğrencilerin serbest vakit etkinlikleri hakkındaki düşünce ve tecrübeleri araştırılmıştır. Anket bulguları SPSS 22.00 istatistik programı ile sistematik hale getirilmiştir. Elde edilen bulguların frekansları, ki-kare testleri, sorular arasında korelasyonları bulunarak değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Ayrıca 6. sınıf öğrencilerinden okul ortamında çeşitli sorunlar yaşayan dokuz öğrenci ile bir sosyal deney gerçekleştirilmiştir. Deneyde öğrencilerin serbest vakitlerinde severek katılacakları kurslara gitmeleri sağlanmış, çocuklar ve velileri ile bireysel görüşmeler ve grup görüşmeleri yapılarak sorunlarını ortadan kaldırmaları hedeflenmiş, oldukça olumlu sonuçlar alınmıştır. Verilerin yorumlanması sonucu ebeveynlerin sosyo-ekonomik durumlarının, çocuklarıyla ilgilenme düzeylerinin ve çocukların serbest vakitlerini ilgi alanlarına uygun aktivitelerle geçirmelerinin onların kişilik gelişimlerine ve akademik başarılarına olumlu yönde etki ettiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Education is an indispensable element that all societies work on and strive to heal. Well-educated and well-equipped children in every way are the guarantees of the future of the countries. The activities of the students in their time in school as well as their activities in the non-school hours are part of their development. Children get most of their harmful habits will drop them in disadvantaged positions in off-school hours. Having parent's the ability to effectively guide their children's education and using social and cultural capital in this way positively affects children's bio-psycho-social development. Support for parents who are inadequate in this issue can be realized with the scope of school social services. It is thought that many problems of children can be solved or even prevented by school social service applications. In this research; free time activities have been evaluated from many perspectives on the benefit of children. The universe of study is the first-year students and parents in the high schools attached to the Sakarya National Education Directorate. Sakarya City Serdivan and Adapazarı Counties were selected and the opinions and experiences of the children and their parents about the free time activities of the students were investigated by the applied surveys. Survey findings were systematized with SPSS 22.00 statistical program. The frequencies, chi-square tests, correlations between the questions of the obtained findings were evaluated and interpreted. In addition, a social experiment was conducted with nine students from sixth class students who had various problems in the school environment. In the experiment, the students were allowed to go to the courses, they would like to participate in their free time, and it was aimed to eliminate their problems by making individual interviews and group interviews with children and their parents and very positive results were obtained. The interpretation of the data reveals that the socioeconomic status of the parents, their level of pay attention to their children, and the free time of their children with appropriate activities for their interests have been found to positively influence their personality development and academic achievement.