Konaklama işletmelerinde yeşil çözümlerin entegrasyonu: Sertifikasyon, talep ve örnek uygulama bağlamında bir analiz
The integration of green solutions into hospitality managements: An analysis on certi-fication and demand with respect to a sample case
- Tez No: 451920
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ TÜRKAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Yenilenebilir Enerji, Sürdürülebilir Turizm, Yeşil Yıldız, Otel, Enerji Verimliliği, Yeşil Çözümler, Tourism, Renewable Energy, Sustainable Tourism, Yeşil Yıldız, Hotels, Energy Efficiency, Green Solutions
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 307
Özet
Fosil tabanlı yakıt kullanımının, sosyal ve fiziksel çevre açısından sürdürülebilir olma-yışı, insanoğlunu ikame yeni enerji türleri arayışına yöneltmiştir. Yüksek enerji perfor-mansına sahip“Akıllı Binalar”ve çevre dostu“Yenilenebilir Enerji”teknolojileri, fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı azaltabilmemiz açısından önemlidir. Bu“Yeşil Çözümle-rin”teknolojilerin konaklama işletmeleri bünyesinde kullanılması da, turizm endüstrisi-nin daha çevreci bir seviyeye erişmesi ve sürdürülebilir turizm algısının desteklenmesi açısından elzemdir. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde fosil enerji ve çevre ilişkisi, ikin-ci bölümde Yenilenebilir Enerji ve çevre ilişkisi, üçüncü bölümde Akıllı Bina uygula-maları, dördüncü bölümde de, sürdürülebilir turizm perspektifiyle çevre duyarlı konak-lama işletmelerine verilen sertifika programları incelenmiştir. Çalışmanın beşinci bölü-münü yöntem ve araştırma bulguları oluşturmaktadır. Türkiye'de, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından enerji verimliliği yüksek ve sürdürü-lebilirlik algısına sahip otellere verilen sertifikanın ismi Yeşil Yıldızdır. Araştırma kap-samında; Yeşil Yıldızlı otellerden ve alanında uzman kişilerden bu sertifika programı-nın değerlendirilmesi istenmiştir. Bununla birlikte, Yeşil Yıldız alabilmiş otellerin çev-recilik performansı, dört farklı sertifikalardan oluşturulan yeni bir anket aracılığı ile Av-rupa Birliği üyesi ülkelerde bulunan çevre ödüllü otellerle kıyaslanmıştır. Kıyas sonu-cunda iki grup arasında anlamlı bir farka rastlanmamıştır. Çalışmanın devamında, turistlerin Yeşil Yıldız ve Yenilenebilir Enerji Teknolojilerine bakışı araştırılmıştır. Turistlerin büyük oranda Yeşil Yıldız hakkında bilgiye sahip ol-madıkları, ancak Yenilenebilir Enerji yatırımlarını kısmen destekledikleri belirlenmiştir. Dünyanın ilk %100 Yenilenebilir Enerji ile faaliyet gösteren oteli, Boutiquehotel Stadthalle Wien ziyaret edilerek incelenmiş, Avusturya Otelciler Federasyonu Başkanı, otelinin sahibi ve pazarlama müdürü ile mülakatlar gerçekleştirilerek, otelin yatırım ve uygulama süreçleri analiz edilerek, bir otelin hizmetlerinde kısıntıya gitmeden %100 Yenilenebilir Enerji ile faaliyet göstermesinin mümkün olmadığı, ancak“Yeşil Çözüm-lerin”otel işletmelerine entegrasyonunda bir engelin bulunmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to social and physical environmental unsustainability of fossil based fuel, mankind diverted focus on new energy sources. Smart buildings and renewable energy technolo-gies are crucial in reducing dependency on fossil fuel. Utilization of these“Green Solu-tions”by hospitality enterprises are essential in elevating the tourism industry to an envi-ronment-friendly level as well as supporting the perception of sustainable tourism. This study consists of five sections. First section focuses on the relationship between fossil energy and environment, second section relationship between renewable energy and en-vironment, third section Smart Building applications, fourth section examines the certifi-cate programs for environment friendly tourism entities from a sustainability perspective. Fifth and last section contains study method and findings. Yeşil Yıldız is the name for the certificate that is given by Republic Of Turkey Ministry Of Culture and Tourism to those hotels of high energy productivity as well as sustaina-bility. As a part of research, hotels with Yeşil Yıldız and people with Yeşil Yıldız exper-tise are asked to perform a review. Through a survey that consists of a range of other certificates, environmentally-friendliness of hotels of Yeşil Yıldız are compared to hotels from several countries from European Union, which also achieved environmentally-friendliness awards. Conclusion of the comparison shows no relative distinction between two groups. At the later stages of the study, perception of tourists about Yeşil Yıldız and Renewable Energy Technologies have been researched. Substantially, findings show that, Tourists have no knowladge about Yeşil Yıldız, but they partially support Renewable Energy In-vestments. World's very first hotel that runs by 100% renewable energy has been visited and the president of Austria Hoteliers Federation, the owner as well as the marketing manager of the hotel have been interviewed, the investment and implementation processes have been analyzed to the conclusion that it is not possible for a hotel to run 100% on renew-able energy only without cutting down on its service, however there is no obstacle to the integration of“Green Solutions”into hotel operations.