Kadınların iş- aile yaşam çatışmalarının örgütsel sinizm ile ilişkisi: Bankacılık sektöründe bir araştırma
Relation between work- family life conflict and organizational cynicism in women: A research in banking sector
  1. Tez No: 451951
  2. Yazar: YAVUZ KAĞAN YASIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM UĞUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın ĠĢgücü, ĠĢ-aile YaĢam ÇatıĢması, Örgütsel Sinizm, Women laborforce, Work-Family Life Conflict, Organizational Cynicism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Kadın istihdamının niteliği ve niceliği tüm dünyada bir sorun olmaya devam etmektedir. Türkiye bu sorunu daha yoğun hissetmektedir. Türkiye' de bankacılık sektörü kadın istihdamının yoğunluğu açısından önem taşımaktadır. Bu veriden yola çıkarak çalışma, bankacılık sektöründe gerçekleştirilmiştir. Kadınların çalışma hayatında yoğun bir şekilde karşılaştıkları sorunların başında, bir rol çatışması türü olan iş-aile yaşam çatışması yer almaktadır. Ayrıca Türkiye' de özellikle son yıllarda örgütsel sinizm, üzerinde sıklıkla durulan bir konu haline gelmiştir. Bu çalışma ile iş-aile yaşam çatışması ile örgütsel sinizm ve alt boyutları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Dünya'da ve Türkiye kadının çalışma hayatındaki yeri ve sorunları incelenmiştir. İkinci bölümde, iş-aile yaşam çatışması ve alt boyutları ile ilgili kuramsal bilgilere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise Örgütsel Sinizm ve alt boyutlarına ait kuramsal bilgiler yer almaktadır. Çalışmanın son bölümünde ise yerli ve yabancı yazında bu konularla ilgili yapılmış çalışmalara yer verdikten sonra hipotezleri test etmek için yapılmış anket çalışması ve sonuçları yer almaktadır. Ordu ilindeki 182 kadın banka çalışanından alınan veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Bazı demografik değişkenlerin iş-aile yaşam çatışması ve örgütsel sinizm üzerinde anlamlı etkiye sahip oldukları görülmüştür. Ayrıca iki değişken arasında ise orta düzeyde pozitif yönlü ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The quantity and quality of women employment has long been a worldwide issue and has particular resonance in Turkey. In Turkey, the banking sector is of particular significance due to its high number of female employees. Thus, owing to this phenomenon, the main focus of the study is on the banking sector. One of the greatest problem facing working women in life is work-family conflict, kind of role conflict. Furthermore, in recent years, organizational cynicism has long been a central plank in many studies. This study thus examines women's conflict with work and family life along with organizational cynicism and its numerous lower dimensions. The study consists of four sections. The first section outlines the roles women fulfill and the problems they face in the workplace, both in Turkey and abroad. In the second section, theoretical frameworks concerning the analysis of the conflict between work and family life and its lower dimensions will be presented. In the third section, further theoretical frameworks of organizational cynicism and its lower dimensions will be explored. The final section presents of a review of the literature (Turkish and non-Turkish) on the subject followed by the results of a questionaire that was prepared and distributed to test the hypothesis of the study. Data gathered from 182 female bankers was analyzed using SPSS (Statistical Program of Social Sciences) software. Analysis of the results would suggest that some demographic variables have a significant impact upon organizational cynicism and the conflict between work and family life conflict. Also, there is a pozitively significant correlation in medium level between the variables.