Câbirî'de vahiy ve nübüvvet
Câbi̇rî's thought about revelati̇on and prophethood
- Tez No: 451976
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULNASIR SÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Vahiy, akıl, nebî, resûl, mûcize, revelation, reason, prophet, apostle, miracle
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kelam Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Düşünce tarihinde metafizik ile ilgili tartışmalarda vahiy merkezi bir konuma sahip olmuştur. Semavî dinlerde metafizik hakkında en doğru bilginin vahiy yolu ile elde edileceği kabul edilmiştir. Bu nedenle semavî dinlerin kutsal kitap, metafizik ve din anlayışları vahiy etrafında şekillenmiştir. Ayrıca gerek dinlerin gerekse felsefenin varlık, bilgi ve değer konularındaki yaklaşımları bir şekilde vahiy konusunu da ilgilendirmektedir. Bu bağlamda önemli bir düşünür olan Câbirî'nin vahiy ve nübüvvet konusundaki düşünceleri önem kazanmaktadır. Çünkü onun Müslüman bir âlim olarak kendi düşüncesini inşa ederken bu ikisinden bağımsız bir proje ortaya koyması beklenemez. Zira vahyin konumu, algılanış biçimi, Müslüman bir düşünürün diğer konular hakkındaki yaklaşımlarını belirlemekte önemli bir role sahiptir. Biz de bu çalışmamızda, Câbirî'nin vahiy ve nübüvvet anlayışı, vahiy-akıl ilişkisi, vahyin mahiyeti, vahyin gayb ve müşahede boyutları konusundaki düşüncelerine yer vermeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
The revelation has been the center a position in controversy about metaphysics. Ithas been accepted to obtain the most accurate information by revelation about metaphysics in divine religions. Therefore It had been shaped by revelation their divine religions holy book, metaphysical and religious understanding. In addition in a way that revelation has been concerned with existence, knowledge and values. In this context,an important thinker Câbirî'sthoughtabout revelation and prophethoodhas been important. Because it does not expect from as a Muslim scholar while building their own ideas as a independent projectwithout of these subjects. Because the position of revelation and perception have an important role that a Muslim thinker in determining the approach on other issues. Also in this study, we tried to give place Câbirî's revelation and prophethood understanding, relationship of revelation and logic, the nature of revelation and his thoughts on revelation about observation and unseen dimensions.