Loneliness in Virginia Woolf's Mrs.Dalloway and Elif Şafak's Pinhan
Virginia Woolf'un Bayan Dalloway ve Elif Şafak'ın Pinhan romanlarındaki yalnızlık teması
- Tez No: 451975
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. METİN BARLIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yalnızlık, Yabancılaşma Modernizm, Post-modernizm, Bayan Dalloway ve Pinhan, Loneliness, Alienation, Modernism, Postmodernism, Mrs. Dalloway and Pinhan
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Takdim edilen çalışmada, Virginia Woolf'un Mrs. Dalloway ve Elif Şafak'ın Pinhan romanlarında Modernizm ve Postmodernizm'in en önemli temalarından biri olan ''yalnızlık'' teması yakından incelenmektedir. Seçilen eserler modern zamanların en yaygın temalarından biri olan yalnızlığa vurgu yapmaları açısından önemlidir. Mrs. Dalloway ve Pinhan'da yalnızlık temasının ele alınışı, işlenişi, karakterlerinin gelişim süreçlerine ve sosyal hayatlarına yansıması karşılaştırmalı olarak irdelendi. Yazarların farklı dönem ve edebiyatlara ait olmalarına rağmen, yalnızlık, yabancılaşma, hayal kırıklığı ve hüsran temalarını işleyişleri ve bunların etkilerini ortaya koymaları açısından benzerlikler gösterdikleri gözlemlendi. Sonuç olarak, yazarların modern ve postmodern dünyada bireyin içinde yaşadığı dünyayı, aile ve sosyal seviyesini ve sonuçta kendisiyle baş başa ''yalnız'' kalmasını Mrs. Dalloway ve Pinhan eserlerinde nasıl örneklediği hedeflendi.
Özet (Çeviri)
In the presented study, the theme of loneliness- one of the most significant themes of modernism and postmodernism has been examined closely in Virginia Woolf's Mrs.Dalloway and Elif Şafak's Pinhan. The selected works are important in terms of emphasizing one of the most common themes of modern times. The handling and treating of loneliness, its reflections on the characters' improvement processes and social lives have been studied comparatively in Mrs. Dalloway and Pinhan. Although the authors belong to different periods and literatures, it has been observed that they exhibit similarities in terms of handling loneliness, alienation, disappointment and disillusionment and stressing their effects. As a result, the study has aimed to explore how individuals, their families and social status were exemplified in Pinhan and Mrs.Dalloway in the context of modern and post modern world.