İstanbul-Sultanbeyli'de hızlı mekansal değişimin coğrafi boyutları
The geographic sizes of the rapid spatial variation İstanbul Sultanbeyli
- Tez No: 451989
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Geography, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya, Mekânsal Değerlendirme, Mekânsal Değişim, Nüfus Artışı, Sultanbeyli, Geography, Spatial Evaluation, Spatial Change, Population Growth, Sultanbeyli
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Sultanbeyli; Marmara Bölgesinin Çatalca-Kocaeli bölümünde, İstanbul İline bağlı bir ilçedir. Aynı zamanda Sultanbeyli İstanbul'a tarihi kapı olarak açılan eski yerleşkedir. Coğrafi mekânın beton yığınlarıyla kaplandığı, yanlış arazi kullanımının hâkim olduğu Sultanbeyli'de kentsiz kentleşme yaşanmaktadır. Sultanbeyli İlçesi, özellikle TEM otoyolunun yapılmasından sonra, hâlihazır da ülkemizde yaşanan göç hareketlerinin de etkisiyle kısa zamanda hızlı bir nüfus artışıyla oluşmuş bir yerleşmedir. Nüfusun artmasıyla meydana gelen sorunlar artmıştır. Genel olarak düz bir arazi üzerinde gelişen Sultanbeyli İlçesi, köyden kente göçün getirdiği kısa süreli aşırı nüfus artışından en çok etkilenen yerlerin başında gelmektedir. Araştırma konusu olan“Sultanbeyli'de Hızlı Mekânsal Değişimin Coğrafi Boyutları”adlı bu çalışmada Sultanbeyli İlçesi'nin geçmişten günümüze mekânsal değişimi ve coğrafi boyutlarında nasıl bir gelişme gösterdiği tespit edilmeye çalışılmıştır. Bunu yaparken tarihi kayıtlar, Sultanbeyli Belediyesi faaliyet raporları, şehrin kentsel gelişimi ile ilgili kaynaklar (kitap, makale, rapor, tez vd. ), TÜİK verileri ve yıllara göre değişimi detaylı bir şekilde göstermek için hava fotoğrafı (1970 yılı) ve uydu görüntüleri (1982, 2006, 2015 yıllarına ait) kullanılmıştır. CBS programında çeşitli haritalar üretilmiş ve ayrıca arazi gözlemi yapılarak da bazı bilgilere yerinde ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sultanbeyli is province in Istanbul, Catalca- Kocaeli of Marmara Region. It is also an old settlement that acts as an old gate to Istanbul. Unguided urbanization has been seen in Sultanbeyli in which geographical area is full of concrete jungle and misusage of terrains. Sultanbeyli is a settlement where rapid Population growth has been seen under the influence of movement of migration especially after the building of TEM freeway. In Sultanbeyli, there are some issues because of rapid population growth. Generally, Sultanbeyli founded on law land is one of the settlements influenced mostly by rapid population growth due to the migration from the country to town.“Rapid Spatial Changing's Geographical Dimensions in İstanbul-Sultanbeyli”has aimed to research spatial evaluation of Sultanbeyli and its changing's geographical dimensions from past to present. Sultanbeyli Municipality's activitiy reports, sources about urban development (books, articles, papers, thesis etc. ), according to Turkey Statistical Institute (TSI), the aerial photo that belongs to 1970 and satellite imagings (belong to 1982, 2006, 2015 years) have been used in this research. Different kinds of maps've been produced with the program of GIS and some informations have been reached by making field observations.