Muhasebe dersi alan lisans öğrencilerinde etik karar alma davranışları : Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi örneği
Ethical decision-making behavior on the students taking accounting course: Bilecik Şeyh Edebali University example
- Tez No: 451990
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL EROL FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik, Muhasebe Meslek Etiği, Etik Eğitimi, Etik Algısı, Ethics, Professional Ethics for Accounting, Ethics Education, Perception of Ethics
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Son yıllarda iĢletmelerde özellikle muhasebe ve denetim alanında yaĢanan olumsuz geliĢmeler; bilginin güvenilirliğini, kamuyu aydınlatma fonksiyonunun yerine getirilmesini ve muhasebeye verilen önemi giderek artırmaktadır. Muhasebe meslek mensuplarının etik davranıĢı muhasebe mesleğinin toplumdaki yeri açısından önemlidir. Muhasebe meslek mensuplarının sahip olması gereken mesleki özellikler en fazla meslek mensuplarının eğitim hayatları süresince kazandırılabilmektedir. Ülkemizde muhasebe eğitimi ile ilgili dersler fakülte seviyesinde Ġktisadi ve Ġdari Bilimler Fakültelerinde yer alan bölümlerden özellikle ĠĢletme bölümlerinde diğer bölümlere göre daha fazla yer almakla birlikte sadece teorik açıdan ve uygulamadan uzak olarak verilmektedir. Sektörün defter tutma bilgisine sahip iĢ gücünden ziyade belli alanlarda ihtisas sahibi, analitik düĢünebilen, muhasebenin temel bir iĢletme fonksiyonu olduğunun farkında olan iyi yetiĢmiĢ iĢgücüne ihtiyacı vardır. Bu doğrultuda eğitim kurumlarında muhasebe alanında kariyer yapmak isteyen öğrencilerin hem teorik açıdan, hem de uygulama açısından gerekli alt yapıyla donatılarak sektörün talebinin karĢılanması sağlanmalıdır. Etik değer ölçütlerinin öğrencilere erken yaĢlarda verilmesi ve bakıĢ açısının kazandırılması gelecekte herhangi bir sektörde iĢe atılacak olan öğrencilere meslekleriyle etik davranıĢ biçimleri arasındaki bağlantıyı kurabilmelerinde büyük katkılar sağlayacaktır. Ancak üniversitelerde etik eğitiminin ne kadar verildiği konusunda yeterli çalıĢma bulunmamaktadır. Bu çalıĢmanın amacı, geleceğin muhasebe meslek mensubu adayları olan ĠĢletme bölümü öğrencilerinin etik algılarının bazı değiĢkenlere göre belirlenmesidir. ÇalıĢmamızda, Bilecik ġeyh Edebali Üniversitesi ĠĢletme bölümlerinde okuyan öğrencilerinin etik kararlarına cinsiyet, yaĢ, devam ettikleri sınıf, etik kavramı bilgisine sahiplik, yaĢadıkları yer ve mezun oldukları lise gibi faktörlerin etkisi araĢtırılmıĢ ve belirtilen değiĢkenler açısından istatistiki anlamlı farklılıklar tespit edilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
In recent years, unpleasant incidents in businesses that have taken place particularly in accounting and inspection have made reliability of information, function of enlightening the public and the role of accounting crucial. Ethical behavior of accounting professionals is vital in terms of the role of accounting profession in society. Occupational characteristics that accounting professionals must possess can best be acquired during school years. In our country, faculty courses regarding education of accounting are more common in Business departments of Faculty of Economics and Administrative Sciences than other departments. Yet, these courses are just theoretical, not practical. The sector needs not people who are good at keeping records but a welleducated labor force trained in certain fields, are able to think analytically and are aware of the fact that accounting is a fundamental business function. In this respect, students who want to pursue an academic career in accounting must be equipped in both theoretical and practical terms and thus the requirements of the sector must be met. Introducing criteria of ethical values to students at an early age and giving them a perspective will help these students make the connection between their jobs and ethical attitudes at any field of career they may choose. However, the number of studies on how much ethics education is covered at universities is far from being sufficient. This study aims to identify ethical perceptions of business department students, who are prospective accounting professionals, according to some variables. In this study, students of Business department in Bilecik ġeyh Edebali University participated in the questionnaire. The effects of factors like gender, age, school year, awareness of the concept of ethics, place of residence and also high school graduation on their ethical decisions were researched and statistically significant differences in terms of such variables were found.