Kore Harbi'ne Bilecik ve çevresinden katılanlar
Bilecik and around the Korean War participants
- Tez No: 451996
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TANER BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bilecik, Bozüyük, Söğüt, Osmaneli, Pazaryeri, Yenipazar, Gölpazarı, Ġnhisar, Kore SavaĢı, Kore Harbi, Bilecik, Bozüyük, Söğüt, Osmaneli, Pazaryeri, Yenipazar, Gölpazarı, Ġnhisar, The Korean War
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Kore Harbi II. Dünya SavaĢı'ndan sonra iki süper güç olan ABD ile SSCB arasındaki ilk sıcak çatıĢmadır. SavaĢ, 25 Haziran 1950 tarihinde Kuzey Kore askerlerinin Güney Kore'ye saldırmasıyla baĢlamıĢ bunun üzerine ABD önderliğinde BM duruma müdahale etmiĢtir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti de BM üyesi olması ve NATO'ya girebilme düĢüncesi ile Kore Harbi'ne asker göndererek savaĢın içerisinde yer almıĢtır. Türk hükümetinin bu kararı alma Ģekli tartıĢmalara neden olmuĢ, fakat bu karar halktan çoğunlukla olumlu tepki almıĢtır. Kore'ye giden Türk askerleri ise vatanlarını savunurcasına mücadele etmiĢ, Kore halkı nezdinde de hala devam eden olumlu izlenimler bırakmıĢlardır. Ġstiklal SavaĢı'ndan sonra ilk defa ve yabancı topraklarda savaĢmıĢ, bu savaĢta birçok askeri Ģehit ve gazi olmuĢtur. Dolayısıyla Kore Harbi Türk toplumunu ve ordusunu derinden etkilediği gibi Ģiir ve edebiyatına da yansımıĢtır. Anadolu'nun birçok ilinden Kore'ye asker gönderilmiĢtir. Bilecik de bu iller arasında yer almıĢ ve bu süreçte Bilecik ve çevresinden 114 asker Kore SavaĢı'na katılmıĢtır. Bilecik, Bozüyük, Söğüt, Osmaneli, Pazaryeri, Yenipazar, Gölpazarı ve Ġnhisar'dan Kore'ye giden askerleri konu edinen bu çalıĢmada; Bilecik halkının ve basınının konuya duyarlılığı, tepkileri, katılanların mesleği, eğitim durumu, savaĢta aldıkları görevler ve bunların istatistikî bilgileri irdelenmiĢtir.
Özet (Çeviri)
The KoreanWar was the first close combat between the USA and the USSR, which were the two superpowers after World War II. The war started when the North Korean soldiers attacked the South Korea on the 25th of June 1950. Then the UN felt the necessity to intervene in the war in response. As Turkish Republic was a member of the UN and had a intention to join NATO, she involved in the war by supplying soldiers to the Korean War. The shape of the Turkish Government to take this decision has led to many positive and negative responses. But this decision has received mostly positive responses from the public. The soldiers who went there, fought like their homeland and in the eyes of the Korean people are still ongoing also left positive impressions. After the War of Independence the Turkish Army was fighting and being on foreign soil for the first time. There have been many martyrs and veterans. This war, has affected of Turkish society, the army even the poetry and literature. Many districts of the Anatolia deployed soldiers to Korea. Bilecik was one of the districts deploying soldiers. 114 soldiers from Bilecik and nearby fought in Korea. This study is consisit of the soldiers went to Korea from Bilecik, Bozüyük, Söğüt, Osmaneli, Pazaryeri, Yenipazar, Gölpazarı and Ġnhisar. In this study, Bilecik people and press's sensitivity and reactions have been examined to the war. And also examined jobs, educational status, duties, statistical informations about soldiers from Bilecik.