Küresel enformasyon çağının Mısır'daki tahrir eylemlerine etkisi
The effect of the global information age on the demonstrations of tahrir in Egypt
  1. Tez No: 451998
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM BIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHİRE ESRA ÇAYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel Enformasyon Toplumu, Küreselleşme, Demokrasi, İnsan Hakları, İnternet, Arap Baharı, Mısır, Global Information Society, Globalization, Democracy, Human Rights, Internet, Arab Spring, Egypt
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Veri-enformasyon-bilgi insanlık tarihindeki en önemli kavramlardır. Bu kavramlar nedeniyle insanoğlu ilkel toplumdan küresel enformasyon toplumuna dönüşmüştür. İnsanlık tarihine bakıldığında ilkel toplum, kronolojik olarak tarım toplumuna, endüstri toplumuna ve küresel enformasyon toplumuna dönüşmüştür. Başlangıçta bu dönüşümler küçük bir bölgeyle sınırlıydı ve uzun zamanda gerçekleşmiştir. Çünkü toplumlar arasındaki etkileşimi sağlayan iletişim sınırlı ve zordu. Ancak iletişim imkânları geliştikçe toplumsal dönüşümler de kısa sürede ve hızla gerçekleşti. Demokrasi ve insan hakları ile sıkı sıkıya bağlı küresel enformasyon çağı ve toplumu bilgisayar ve internet teknolojisi nedeniyle dünyanın büyük bir bölümünü kısa sürede etkileyebilmiştir. İletişim toplumların etkileşimi için son derece önemli bir süreçtir. Eğer iletişim olanakları tarihsel süreç içinde gelişme göstermeseydi, günümüzün en çok kullanılan kavramı olan küreselleşme bu kadar etkili olmazdı. Günümüzde iletişimi kolaylaştıran internettir. Ancak sadece iletişimi kolaylaştırmamaktadır. Toplumsal örgütlenmeyi de kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle tarihin önceki dönemlerinde görmediğimiz toplu gösteriler gerçekleşti. Dünyanın geri kalanı da hem geleneksel medya hem de sosyal medya aracılığı ile bu gelişmeleri takip etmiştir. Genç Mısırlılar, internet teknolojisinin sağladığı sosyal medya platformlarında, demokrasi, insan hakları ve ülkenin geleceği hakkındaki fikirlerini paylaşma olanağı bulmuşlardır. Böylece Mısırlı gençler yalnız olmadıklarını anladılar. Toplu gösteriler organize ederek ve sosyal medya kullanarak 2011'in ilk aylarında demokrasi ve insan hakları konusundaki taleplerini tüm dünyaya duyurmuşlardır. 11 Şubat'ta Mübarek'in istifası ile gösteriler amacına ulaşmıştır. Mısır tarihinde ilk defa demokratik seçim yolu ile devlet başkanı seçilmiştir. Ancak bu başarı uzun soluklu değildir.
Özet (Çeviri)
Data-information-knowledge are the most important concepts in the history of humankind. Because of these concepts the humankind have transformed from the primitive society to the global information society. When we look at humankind history, the primitive society chronologically transformed to the agriculture society, the industry society and the global information society. At the beginning these transformations were limited by a small area and took in a long time. Because the communication that providing interaction between societies was limited and difficult. But, with the development of communication possibilities, social transformations took place in a short time. The global information age and society that tightly connected with the democracy and human rights have been able to influence a large part of the world in a short time because of the computer and internet technology. Communication is an extremely important process for the interaction of societies. If the communication possibilities had not developed in the historical process, globalization, the most used concept of our day, would not be so effective. Today, the internet facilitates communication. But it does not just facilitate communication. It also facilitates social organization. For this reason, mass demonstrations that we did not see in previous periods of history were realized. The rest of the world followed these developments through both traditional media and social media. Young Egyptians had the opportunity to share ideas- on the social media platforms provided by internet technology- about democracy, human rights and the future of the country. Thus, young Egyptians understood that they are not alone. By organizing mass demonstrations and using social media, they announced their demands for democracy and human rights to the whole world in the first month of 2011. On February 11th with the resignation of Mubarak the mass demonstrations reached its goal. For the first time in Egypt's history, the president was elected by democratic election. However, this success did not last long.