Destinasyon kalite algısını etkileyen faktörler: Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir araştırma
Factors affecting the destination qaulity perception: A research in the Southeast Anatolian Region
  1. Tez No: 452001
  2. Yazar: SEDAT ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEYKAN ÇİZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Kalite, Destinasyon, Kişilik, Güneydoğu, Turizm, Motivation, Quality, Destination, Personality, Southeast, Tourism, Turkey
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmanın amacı gelişim aşamasında olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne gelen yerli turistlerin destinasyon kalitesi algılarının düşük veya yüksek olmasında seyahat motivasyonlarının, kişiliklerinin, demografik özelliklerinin ve seyahat deneyimlerinin etkilerini tespit etmektir. Araştırmanın amacına uygun olarak anket tekniği kullanılmıştır. Anket sonucunda analizlerde kullanılabilecek 400 adet veriye ulaşılmıştır. Verilerin analizinde betimsel analizler, açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi, güvenilirlik analizi ve lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda algılanan destinasyon kalitesinin 6 boyutla; temizlik ve ulaşım, konaklama, fiyat, otantiklik, yemek ve misafirperverlik, etkinlikler, seyahat motivasyonunun 3 boyutla; kültür, eğlence ve dinlenme, kişiliğin 5 boyutla; deneyime açık, dışa dönük, uyumlu, sorumlu, nevrotik modelde yer aldığı görülmüştür. Lojistik regresyon analizi sonucunda yerli turistlerin destinasyon kalitesi algılarının düşük veya yüksek olmasında eğitim, dışa dönük kişilik özelliği ve destinasyonda geceleme sayısının etkili olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to ascertain the effects of travel motivations, personalities, demographics, overnight stay at destination and number of arrival at destination on destination quality perception levels (low/high) of domestic tourists' visiting South East Anatolia Region; which is at the development stage. In line with this objective, questionnaire technique was used. 400 questionnaires, available for analysis, were attained. Descriptive analyses, exploratory and confirmatory factor analysis, reliability analaysis and logistic regression analysis were applied. According to results, the model is composed of“perceived destination quality”with 6 dimensions: hygiene and transportation, accomodation, price, authenticity, food and hospitality, activities;“travel motivation”with 3 dimensions: culture, entertainment and relaxation;“personality”with 5 dimensions: openness to experience, extrovertion, agreeableness, conscientiousness and neurotic. From logistic regression analysis it is concluded that education, extrovert pensonality and overnight stay at destination have impact on domestic tourists' destination quality perception levels (low/high).