Tek ve çift kültürlü tüketicilerin tatil turizmi tercihleri ve kısıtlayıcıları üzerine karşılaştırmalı bir araştırma
Comparative a study on monocultural and bicultural consumer's holiday preferences and constraints
- Tez No: 452002
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM CABER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çift Kültürlülük, Tatil Turizmi Kısıtlayıcıları, Tatil Turizmi Tercihleri, Pazar Bölümlendirme, Biculturalism (dual-culture), Holiday Tourism Constraints, Holiday Tourism Preferences, Market Segmentation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Tek kültürlü yapıya sahip ülke vatandaşları ile çift kültürlü olduğu varsayılan yurtdışında yaşayan Türkler, ülkemiz iç turizm pazarı için büyük potansiyel oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı tek ve çift kültürlü tüketicilerin tatil turizmi tercihleri ve kısıtlayıcılarını karşılaştırarak, başlıca farklılıkları ve benzerliklerini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda Alvarez (2003) seyahat planlarına yönelik ölçeği tatil tercihleri ölçeğine, Nyaupane ve Andereck (2007)'in seyahat kısıtlayıclarına yönelik öçeği tatil turizmi kısıtlayıcılar ölçeğine uyarlanarak geliştirilmiştir. Elde edilen ölçeklerin geçerlilik ve güvenilirliği kanıtlanarak çift kültürlü yapıyı temsil ettiği varsayılan Almanya'da yaşayan Türkler ile tek kültürlü yapıyı temsil eden ülkemizde yaşayan yerleşik halkın tatil turizmine katılım kısıtlayıcıları, tatil turizmi tercihleri ve planları karşılaştırılarak çift kültürlülüğün tatil turizmi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bunun yanı sıra her iki grubunun tatil turizmine yönelik davranışları arasındaki ilişkilerin irdelenmesi, demografik özellikleri ile tatil turizmi kısıtlayıcıları arasındaki ilişkilerin incelenmesi ve tatil turizmine katılmayan bireylerin kısıtlandıkları düzeye göre gruplandırılması çalışmanın alt amaçlarını oluşturmaktadır. Uygulanan anketten elde edilen veriler, sosyal bilimler için geliştirilmiş olan bir istatistik paket programı vasıtasıyla analiz edilmiştir. Her iki kültürel yapının (tek kültürlü ve çift kültürlü) tatil turizmi tercihleri üzerindeki etkilerinin karşılaştırılmasında Ki-kare testi, her iki kültür yapısına ait tatil turizmi kısıtlayıcılarının boyutlu yapısını tespit etmek amacıyla açıklayıcı faktör analizi, elde edilen faktör boyutları ile her iki yapıdaki katılımcıların demografik özellikleri arasındaki farklılıkları belirlemek için t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Tatil turizmine katılmayan her iki kültür yapısındaki bireylerin kısıtlanma düzeylerine göre gruplandırılması amacıyla kümeleme analizinden faydalanılmıştır. Çalışma sonucunda çift kültürlülüğün hem tatil tercihleri hem de tatil kısıtlayıcıları üzerinde olumlu yönde etkisinin olduğu tespit edilmiş olup her iki grubun tatil turizmi davranışlarına yönelik ilişkileri ve tatil turizmi kısıtlayıcıları ile demografik özellikleri arasında istatistiki açıdan anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Sonuçların sektör açısından tartışması yapılmış ve alana yönelik ileri çalışmalara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The monocultural citizens and bicultural-proposed Turkish people living abroad generate a great potential for domestic tourism of Turkey. The aim of this study is to compare the holiday tourism preferences and constraints of the monocultural and bicultural consumers and to explore the similarities and differences between these two groups. To this end, the scale of Alvarez (2003) for travel plans was adapted to the scale of vacation preference and the scale of Nyaupane and Andereck (2007) for vacation constraints was adapted to the scale of holiday tourist constraints. The validity and reliability of the obtained scales were verified, and the effects of dual citizenship on vacation tourism were examined by comparing the constraints of participation to holiday tourism, the preferences for holiday tourism and plans of Turks living in Germany representing the bicultural nature and Turkish residents in our country representing the monoculture nature. In addition to this, the examination of the relations between the behavior of the two groups towards holiday tourism, the examination of the relations between the demographic characteristics and the constraints of the holiday tourism, and the grouping of the individuals not participating in the holiday tourism by the their restriction levels constitute the sub-purposes of this study. The data obtained from the questionnaire were analyzed by means of a statistical package program developed for social sciences. The Chi-square test to compare the effects of both cultural properties (monocultural and bi-cultural) on holiday tourism preferences, exploratory factor analysis in order to identify the dimensional structure of holiday tourism constraints for both cultural structures, and T test and one way ANOVA test to determine the differences between the factor dimensions and demographic characteristics of participants in both structures were used. Besides, clustering analysis was used to group the individuals of both cultural structures who did not participate in holiday tourism according to their level of restriction. As a result of the study, it was found that the dual culture had a positive effect on both holiday preferences and holiday constraints, and there were statistically significant differences between the two groups concerning the relations for holiday tourism behavior, holiday tourism constraints and demographic characteristics. The results were discussed in terms of the sector and proposals were made for further field studies.